Islamisty v Německu jednají nenápadně, dodržují zákon a mají své poslání: „Legalist Islamists“ tajně chtějí nastolit Boží stát podle pravidel šaría informuje zpravodajská služba

Teroristické útoky ve Vídni, Drážďanech, Nice a na pařížském předměstí nedávno určily medializaci, pokud jde o fanatické islamisty. Obrázky mrtvých, zraněných a ozbrojených pachatelů šíří v demokraciích strach a hrůzu. Obavy z násilného islámu rostou. Federální úřad pro ochranu ústavy v Kolíně nad Rýnem varuje před dalším nebezpečím.

Zpravodajská služba klasifikuje takzvané legalistické islamisty jako sotva méně ohrožující. Jsou to lidé, kteří nechtějí prosadit islámský řád hrubou silou, ale tichým vlivem.

“Plní své příslušné cíle – obvykle dlouhodobou změnu německého sociálního a politického systému – na základě místních zákonů,” uvedl Spolkový úřad v reakci na žádost WELT.

Tuto skupinu musí mít na paměti Úřad pro ochranu ústavy i ti, kdo ji ohrožují. Thomae je přesvědčen, že sleduje „stejný cíl různými způsoby, vytvoření islámského státu na německé půdě“.

Podle bezpečnostních orgánů islamistická scéna roste. V loňském roce se počet islamistů v Německu zvýšil oproti předchozímu roku přibližně o 5,5 procenta na 28 020 lidí. Téměř polovina je nyní zahrnuta do legalistického spektra.

Na konci října letošního roku federální vláda oznámila ve své odpovědi na malou otázku Thomae, že „islámský potenciál“ v roce 2015 zahrnoval pouze 13 920 lidí. To znamená více než zdvojnásobení za pouhých několik let.

Přejít nahoru