Frontex se stahuje z Maďarska kvůli tvrzením, že migranti jsou tlačeni zpět do Srbska

Rozhodnutí agentury Frontex přišlo poté, co Maďarsko tvrdilo, že odmítlo provést rozhodnutí Evropského soudního dvora ze dne 17. prosince, které mimo jiné požadovalo, aby Maďarsko nelegálně tlačilo migranty zpět do Srbska.

Podle prosincového verdiktu jsou maďarské policejní orgány násilným doprovodem stěžovatelů na druhou stranu plotu několik metrů od maďarsko-srbské hranice deportováni na pás půdy, kde není k dispozici infrastruktura ve smyslu směrnice EU o „vyhoštění“.

Tím ESD rozhodl, že Maďarsko porušuje právo EU a mezinárodní právo, protože v praxi migrantům nezbývá než opustit území Maďarska a odejít do Srbska bez možnosti nápravy. Maďarská vláda dosud neudělala nic pro zrušení nebo změnu ustanovení týkajících se práva EU. Pokud by se agentura Frontex nadále podílela na činnostech v oblasti ochrany hranic v Maďarsku, tvrdí, že by hrozilo riziko, že se zapojí do praktik, které jsou v rozporu s právem EU. Píše portál RMX.

„Po prosincovém rozhodnutí Evropského soudního dvora, které požaduje, aby Maďarsko zastavilo návraty Srbska, je pozastavení hraničních operací agentury Frontex v Maďarsku vítáno,“ tweetovala evropská komisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová.

Přejít nahoru