Názor Milana Kňažka: Dosť bolo Matoviča

Neviem, čím mám začať, pretože nič nefunguje. Všade vládne chaos, takže aj ja budem trochu chaotický. Čo je to za premiéra, keď nemá poriadnych oligarchov. Tým pádom sa nemá s kým stretávať na desiatom poschodí v hoteli Hilton a potom, samozrejme, nevie, čo má robiť. Keby aspoň poriadne býval. Keby mal sociálne cítenie, ubytoval by sa za polovičné nájomné povedzme u Suchobu vo vile, ktorá porušuje viacero ustanovení stavebného zákona, takže pre slovenského premiéra je ako stvorená. Veď ten Matovič nemá ani gorilu. Ako môže predseda vlády existovať bez poriadnej opice.

 

Nezmôže sa ani na orangutana, šimpanza, makaka alebo aspoň na Kočnerovu opičku. A tie škandály v zahraničí. Tak on sa stretne s Merkelovou a keď sa pri rozhovore s ňou dozvie, že sa podarilo zohnať testy, tak sa začne baviť o testovaní a dokonca sa pýta na jej názor. Nehorázne na tom je, že neprerušil rozhovor a nezavolal domov prezidentke, že či to môže urobiť. A vôbec, baviť sa s Merkelovou bez prítomnosti svojej štátnej radkyne pochádzajúcej z radov solídnej talianskej mafie je minimálne diplomatické faux pas. Ani len únosu vlastného či cudzieho občana nie je schopný, nie to ešte zorganizovania samovýbuchu auta a postupného likvidovania zúčastnených, ako aj možných svedkov. Matovič sa hrá na premiéra a nemá ani vlastných sudcov!

Polícia ho nerešpektuje, zatýka, koho chce, a tí bezočiví prokurátori si robia, čo chcú. Nemá to skrátka štábnu kultúru a jasné politické vedenie. Nie náhodou to už vzbudzuje pohoršenie nielen umiernených demokratov, akými sú Fico, Blaha, Kotleba či Pellegrini, ale aj niektorých mienkotvorných novinárov. Inak, tie jeho útoky na novinárov sú nechutné. Matovič je v tejto oblasti oveľa horší ako Mečiar, Fico, Zeman a Trump dohromady. Je to od neho nefér voči novinárom, pretože tí vždy píšu len pravdu. Okrem toho novinári sa mu od nástupu do vlády snažia len a len pomôcť. Už prvý deň po ustanovení vlády prišli s pozitívnym prístupom a nečakali sto dní.

Kritika bola však konštruktívna, plná pochopenia, veď nastupoval v zložitom období pandémie a oni vycítili, že v takejto situácii je dokonca nebezpečné znižovať nevhodným slovníkom, polopravdami a klamstvami autoritu ústavných činiteľov. Napriek tomu, že novinári sa neznížili k bulvarizácii a hyenizácii, Matovič ich bezdôvodne napáda pri každej príležitosti.

No dobre, priznávam, že sa našli asi dvaja novinári, ktorí napísali, že Matovič obsadzuje funkcie prednostov okresných úradov svojimi straníkmi a že chce obsadiť takýmto spôsobom aj funkcie vedúcich odborov. Vyrátali, že ide o niekoľko sto ľudí, ktorí majú nahradiť skutočných odborníkov dosadených počas dvanásťročnej vlády Smeru. Každému je jasné, že v tomto prípade ide o politizáciu štátnej správy a nie o jej odpolitizovanie. V tom istom komentári však títo novinári kritizovali Matoviča, že je akýsi diktátor a samovládca, lebo nemá žiadnych spolustraníkov.

 

 

Hovorí sa, že keď si to po sebe prečítali, pochopili, že oboje nie je možné. Že totiž neexistujúcimi straníkmi nemožno stranícky obsadiť odborné funkcie. V tomto prípade ide skôr o výnimku a vraj sa títo novinári vzdali písania a poverili písaním vlastných komentárov niekoho kompetentnejšieho. Nemôžem vynechať ten chaos s verejným vypočutím napríklad kandidátov na prokurátorov. To je škandál, že sa nevedia dohodnúť a verejné vypočutie potom, ako to bývalo zvykom, už iba predstierať. Veď tu máme toľko precedensov z nedávnej i dávnejšej minulosti. Ten neschopný Matovič sa mohol poradiť napríklad s významným politikom a analytikom, ktorého mal na svojej volebnej kandidátke, Petrom Zajacom. Prípad, keď uňho v byte vybraní súdruhovia rozhodli, že prvým premiérom po slobodných voľbách bude Mečiar a na druhý deň zinscenovali verejné vypočutie, je všeobecne známy z vyjadrení niektorých účastníkov tohto demokratického aktu. Nuž, a títo hlupáci berú verejné vypočutie vážne.

Nemôžem nespomenúť, akých strašných partnerov si ten Matovič „vybral“! Bývalý mafián Kollár, trinásťnásobný raňajkový partner Kočnera Sulík a stranu, ktorá má viac prúdov ako percent. Pritom v jeho vlastnom klube si každý hlasuje, ako chce, lebo títo naivisti uverili, že vedomie a svedomie vraj existuje. Skrátka chaos a nebojím sa to povedať – bordel. Pravdu má abstinent Fico, ktorý ako posledný mohykán zachraňuje prezumpciu neviny a právny štát. Nečudo, veď ho dvanásť rokov sám modeloval. Nie celkom sám, ale s autentickými osobnosťami, ktoré boli zárukou slušnosti, čestnosti, spravodlivosti a demokracie. Mená ako Mečiar, Slota, Danko, Bugár, Fico dodnes majú cveng a stále sú na slobode! Nedá mi, aby som vynechal Pellegriniho, ktorý podporil vrcholové audiovizuálne a divadelné umenie. Opereta takou rozhodne je! Veľmi oceňujem jeho diskrétnosť a skromnosť. Išiel tam naším špeciálom a som rád, že sme mu ho zaplatili. Podporil, vrátil sa domov a nikomu sa nevychvaľoval svojím nezištným skutkom. Tak sa má robiť podpora a charita. Nenadarmo sa stal nositeľom zodpovednej zmeny a tvárou hnutia „Za slušné Slovensko“. Po tejto udalosti si znovu uvedomujem, že stálo za to chodiť pred dvoma rokmi na námestia a spolu s desaťtisícami ľudí skandovať „My chceme zmenu“ a „Dosť bolo Fica“.

Vrátim sa na začiatok. Dosť bolo Matoviča a poďme do predčasných volieb alebo aspoň do referenda. Čo tam po tom, že pred desiatimi mesiacmi vyhral voľby. Čo tam po tom, že čísla prieskumov verejnej mienky nemožno porovnávať s číslami volebných výsledkov a už vôbec nie desať mesiacov po voľbách a viac ako tri roky pred ďalšími. Mal by niekto, najlepšie nejaký nezávislý novinár, začať zbierať podpisy a osloviť autentickú nezávislú osobnosť, ktorá je iná ako Matovič a má víziu do budúcnosti. Niekoho podobného, ako bol ten, čo kúpil čestne pozemok od realitnej agentúry, ktorý mal po desiatich rokoch päťstonásobnú hodnotu. Tomu sa hovorí vízia! Tak hurá do toho!

Autor: Milan Kňažko

Přejít nahoru