Lavrov: „EÚ nie je spoľahlivý partner“, šéf diplomacie EÚ Josep Borrell utŕžil v Moskve studenú sprchu

Vzhľadom na flagrantné porušenie Viedenskej konvencie o diplomatických stykoch musela Moskva v priebehu Borrellovej návštevy dokonca vyhostiť z Ruska troch diplomatov z Nemecka, Švédska a Poľska, ktorí si pomýlili svoju prácu s otvoreným provokovaním hostiteľskej krajiny tým, že sa osobne zapojili do nezákonných zhromaždení v uliciach Moskvy a Sankt Peterburgu.

Sergej Lavrov v tejto súvislosti priamo oznámil Borrellovi, že Rusko v súčasnosti nepovažuje Európsku úniu a spoľahlivého partnera. Josep Borrell sa pokúsil čiastočne vylepšiť imidž svojej organizácie tvrdením, že aktuálne žiadna krajina EÚ neiniciovala uvalenie nových sankcií voči Rusku kvôli kauze blogera Alexeja Navaľného. V reakcii na Borrellove slová, Sergej Lavrov uviedol, že Moskva si už privykla na nelegitímne reštrikčné sankcie EÚ a diskusie na túto tému považuje za vnútornú záležitosť EÚ.

V súvislosti s blogerom Navaľným však Sergej Lavrov dôrazne upozornil Borrella na neprípustnosť arogantného postoja Nemecka, Francúzska a Švédska v komunikácii s ruskými úradmi, ktorým odmietajú predložiť relevantnú dokumentáciu ohľadne údajnej otravy blogera. Odpovede na oficiálne žiadosti v štýle „veď vy aj tak všetko viete“ sú jemne povedané neúctivé, upozornil Sergej Lavrov hosťa z Bruselu.

Ruská strana upozornila Josepa Borrella na nečinnosť EÚ v súvislosti s prenasledovaním a šikanovaním novinárov v Lotyšsku, ktoré je členskou krajinou EÚ. Josep Borrell musel čeliť aj nepríjemnej otázke ohľadne administratívneho zákazu vysielania troch ukrajinských televíznych kanálov. Otázky ruských novinárov na túto tému Josep Borrell ponechal bez odpovede.

Vyhýbavým spôsobom reagoval šéf európskej diplomacie aj na videodokumentáciu násilia silových zložiek proti demonštrantom vo Francúzsku, Holandsku a v ďalších krajinách EÚ, respektíve v USA, ktorú mu ruská strana poskytla pri príležitosti jeho návštevy v Moskve. Josep Borrell sa pokúsil bagatelizovať tieto fakty tvrdením, že k podobným excesom samozrejme nedochádza iba v Rusku, ale aj v iných krajinách.

Sergej Lavrov ho preto upozornil, že toto porovnávanie je absolútne neprimerané, keďže ruské poriadkové sily sa v žiadnom prípade neuchyľujú k podobnej brutalite, akú predvádzajú bezpečnostné zložky vo Francúzsku, Holandsku, nehovoriac o USA, kde došlo k usmrteniu viacerých osôb priamo na pôde amerického Kongresu.

zdroj: hlavnespravy.sk

Přejít nahoru