Francouzský parlament začíná diskutovat o kontroverzním návrhu zákona, jehož cílem je omezit radikální islám

Zahájením diskuse ministr vnitra Gerald Darmanin, sponzor návrhu zákona, uvedl, že cílem je zastavit „nepřátelské převzetí islamismu zaměřené na muslimy“. Zdůraznil, že „nebojujeme proti náboženství“, ačkoli někteří muslimové ve Francii vyjádřili obavy, že jim to přináší novou vrstvu stigmatizace. Jiná náboženství, od buddhistů po římské katolíky, si stěžovala, že také mohou trpět spadem z textu.

Návrh zákona odráží prioritu prezidenta Emmanuela Macrona, který v říjnovém projevu namaloval temný obraz toho, co nazval „separatismem“, zvrácenou verzí islámu, francouzského náboženství č. 2, tiše pronikajícími do zákopů a vytvářející „kontrarozvoj“.

Darmanin zopakoval prezidenta ve svém úvodním projevu k zákonodárcům: „Naše země trpí nemocí separatismu, především islámským separatismem, který je jako gangréna infikující naši národní jednotu.“

Navrhovaný zákon je jedním z aspektů snahy francouzského prezidenta dělat to, co se snažili a nedokázali jeho předchůdci: vytvořit „islám Francie“ na míru. Odděleně bylo oficiální vedení k vládě, Francouzská rada muslimské víry (CFCM), tlačeno k vytvoření „Charty zásad pro francouzský islám“, dokončené minulý měsíc po mnoha hádkách mezi muslimskými federacemi.

Jak se otevírala debata, muslimští vůdci se drželi v úzadí.

Malými i velkými způsoby se návrh zákona snaží o dohled nad fungováním sdružení a mešit, včetně zahraničního financování, a má za cíl vytvořit vstupní body pro islamistickou ideologii do života muslimů.

Mohammed Moussaoui, šéf CFCM, uvedl na lednovém slyšení parlamentní komise, že nový dohled nad asociacemi v návrhu zákona je „užitečný, nezbytný pro boj proti těm, kteří chtějí sdružení instrumentalizovat“, aby se postavili proti francouzským hodnotám. Vyjádřil však obavu, že úředníci by mohli „použít tento nástroj k obtěžování asociací, dobrých studentů“, kteří by se řídili pravidly. Píše portál France24.

Šéf Nadace islámu, sekulární organizace zastupující progresivní islám, označil navrhovaný zákon za „nespravedlivý, ale nezbytný“.

Zatímco muslimové nejsou v textu zmínění, vyzdvihuje „pouze jedno náboženství, ale jednu kategorii občanů,“ uvedl Ghaleb Bencheikh v telefonickém rozhovoru. Je to nutné, protože „francouzská společnost, francouzský národ je traumatizován útoky a realitou radikálního islámu.“ I když jsou radikálové menšinou, „jsou to menšiny, které tvoří historii,“ dodal Bencheikh.

Přejít nahoru