Krize dětských migrantů. Biden: Je třeba je přijmout

Příprava zprávy: Dva administrativní úředníci říkají, že probíhají plány společnosti Axios na otevření přepadového krytu v Carrizo Springs v Texasu, kde by podle preventivních opatření COVID-19 mohlo být v hlavní budově dalších 700 dětí.

K tomu dojde, když Biden tento týden, počínaje úterý, odhalí svou vlastní imigrační a hraniční politiku a zruší většinu nekompromisního přístupu svého předchůdce. Píše portál Axios.

Proč na tom záleží: Trumpova administrativa byla kritizována za rozšířené využívání dočasných přístřešků a takzvaných „stanových měst“, když byla během migrační krize v roce 2019 přemožena zadržovací zařízení. Bidenova rétorika a záměry se liší, ale to nic nemění výzva: když obavy vzrostou a dojde místo, možnosti jsou omezené.

Dočasné přístřešky jsou kontroverzní, protože nepodléhají stejným státním licencím a monitorování dlouhodobých zařízení, říkají odborníci.

V případě Texasu se v případě prudkého nárazu může ubytovat jako stan. Vysoký úředník uvedl, že dětem v přílivovém útulku bude poskytováno vzdělání, lékařská péče a péče o duševní zdraví a všechny další služby, které by poskytovaly v jiných útulcích.

Podrobnosti: Podle zákona mají úředníci na hranicích pouze 72 hodin na to, aby převezli děti migrantů do útulků ministerstva zdravotnictví a sociálních služeb USA, což může být obtížné, když počet naroste. Jeden úředník uvedl v očekávání tohoto scénáře, HHS oznámí Kongresu, že má v úmyslu použít Carrizo Springs.

V současné době je v péči HHS asi 5 000 dětí.

Počet je stále bezpečně pod normální kapacitou – a hluboko pod úrovní krize z roku 2019, kdy průměrná měsíční populace přístřeší dosáhla 14 000. Ve srovnání s koncem listopadu je to ale asi dvojnásobek.

Mezitím preventivní opatření proti koronavirům snížila dostupná lůžka přibližně o polovinu.

Podle jedné interní zprávy přezkoumané společností Axios bylo v neděli 260 doporučení dětí do útulků. To podle údajů veřejné agentury není daleko od průměru 294 na vrcholu krize dětských migrantů v červnu 2019.

Bidenův tým může čelit dalšímu dohledu kvůli řešení otázek imigrace dětí Trumpovou administrativou. Jeden administrativní zdroj řekl společnosti Axios: „Nové vedení se bojí dělat jakékoli rozhodnutí kvůli optice.“

Přejít nahoru