Profesor: Covid? Už jsme prohráli. A teď tu je ještě větší hrozba

Zdeněk Hel „s největší možnou vážností“ varuje před hrozícím šířením jihoafrické mutace koronaviru. Ta je totiž odolnější a pravděpodobně na ní budou méně zabírat současné vakcíny. Je také možné, že bude snáze infikovat jedince, kteří už covid prodělali. Nelze vyloučit, že na jihoafrickou mutaci bude umírat více lidí.

„Musíme spojit síly a zásadními kroky šíření tohoto nebezpečného typu viru zabránit,“ burcuje profesor. Bude to vyžadovat nejen shodu celého politického spektra, ale také širokou podporu veřejnosti a osobní zodpovědnost každého občana.

Pokud tak neučiníme, budou prý následky „velmi vážné“. Tuto závažnost Hel popsal tak, že zatímco nyní je pravděpodobné, že kvůli pandemii zemře v ČR nejméně 30 000 lidí, při rozšíření jihoafrické varianty by to bylo „mnohem více“.

Jihoafrická varianta již je v ČR s největší pravděpodobností přítomna, stejně jako ta britská, se kterou jsme už prohráli. Je totiž v řadě oblastí dominantně šířeným typem. „V případě jihoafrické varianty máme ještě šanci. Prosím, pojďme zkusit alespoň tento boj neprohrát,“ píše na svém  Facebooku Zdeněk Hel.

https://www.facebook.com/zdenek.hel/posts/3252183561548010

„Neprohry“ lze podle Hela dosáhnout jasným plánem, navýšením kapacity testování (které by ideálně mělo být bezplatné a bezbolestné pro všechny občany), účinným trasováním s důkladným monitorováním virových variant. Také zvýšením nemocenské, podporou sociálně slabých skupin a především zlepšením komunikace se společností.

Rozvolňování by za těchto okolností bylo nezodpovědné a nebezpečné, ale také bezohledné k našim sousedům.

zdroj: parlamentnilisty.cz

Přejít nahoru