Vláda schválila vrácení pěti miliard resortu obrany

Ministr obrany Lubomír Metnar se vyjádřil k vládnímu rozhodnutí vrátit pět miliard korun z rozpočtové rezervy resortu obrany. Uvádí, že zmíněné prostředky budou určeny na výplaty českým vojákům. V případě, že by finance nebyly převedeny, mohlo by dojít k přerušení financování řady modernizačních projektů.

Rozpočet českého ministerstva obrany měl v tomto roce činit 85,4 miliardy korun, byl ale na konci loňského roku škrtnut o 10 miliard v rámci dohody s KSČM, která podmínila snížení výdajů na obranu pro svou podporu státního rozpočtu. Později však vláda oznámila, že ty peníze budou resortu obrany vráceny již v lednu, ale nakonec bylo zpět převedeno jenom pět miliard. Ministr obrany Lubomír Metnar následně uvedl, že počítá s vrácením zbývající částky do konce března. V opačném případě nevyloučil svůj odchod z čela resortu.

Převod pěti miliard z rozpočtové rezervy do svého resortu chtěl ministr Metnar chtěl dnes, o čemž dříve informoval mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Podle Metnara ty prostředky jeho resort potřebuje již nyní, a to kvůli nedostatku peněz na mzdy vojákům.

Později Lubomír Metnar na svém Twitteru oznámil, že vláda vyhověla jeho požadavku a schválila vrácení pěti miliardu korun do rozpočtu ministerstva obrany. „Vláda splnila slovo a schválila vrácení zbylých 5 mld. Kč do rozpočtu ministerstva obrany. Boj s koronavirem opět ukázal, jak je Armáda ČR důležitá. Ze všech stran slyším na vojáky chválu. Jsem rád, že se nebude šetřit právě na nich,” poznamenal český ministr.

Zdroj: cz.sputniknews.com

Přejít nahoru