Panika v EU poté, co Mario Draghi řekl, že Nizozemsko opustí EU! + VIDEO

VIDEO

Brexit v poslední době vyvolal v zemi intenzivní debatu o jejím místě v EU.

Jako zakládající členský stát EU je Nizozemsko tradičně velmi proevropské, nyní však existují obavy, že by brexit mohl ovlivnit vliv Nizozemců.

Podle Eurostatu byla země v roce 2019 pátou největší ekonomikou EU, která tvořila 5,8 procenta HDP bloku, a je také jedním z největších přispěvatelů do rozpočtu EU.

Podobně jako rozhodnutí britské veřejnosti hlasovat pro odchod z EU, finanční příspěvky a nedostatek finančních prostředků získaných na oplátku pomohly vyvolat nespokojenost v Nizozemsku vůči Bruselu.

Zatímco pan Draghi uvedl, že země přebytečné peníze nedostane zpět, pan Baudet vznesl dokument, který odkazoval na komentáře bývalého bankéře, kde uvedl, že pokud by Itálie měla opustit eurozónu, musela by vrátit rozdíl v co dluží kvůli svému deficitu.

Pan Baudet se zeptal: „Protože my, Nizozemsko, máme nyní přebytek kolem 100 miliard EUR (86 miliard GBP), znamená to podle vašich vlastních slov, že pokud se Nizozemsko rozhodne opustit eurozónu, což je jeden z klíčových bodů mého programu strany, dostali bychom zpět 100 miliard eur z jižních zemí eurozóny podle vašich názorů? “

Draghi se pokusil vyhnout přímé odpovědi tím, že navrhl, že euro je podle smlouvy neodvolatelné, a nechtěl by spekulovat o hypotetické situaci, která nemá v této smlouvě důvod. Píše portál Express.

Pan Baudet nesouhlasil s panem Draghim a odsekl slovy: „Jen v jednom bodě jste řekl, že nechcete spekulovat o možnosti rozpadu eurozóny.

„Není to ale přesně to, co jste udělali v lednu, když jste říkali:„ Pokud Itálie odejde, bude muset vypořádat účet? “

Přejít nahoru