Čerstvý průzkum volebních preferencí ukazuje jasného favorita

Společnost Median provedla nejnovější průzkum, který ukázal současné volební preference politických stran půl roku před podzimními volbami. Výsledky průzkumu rýsují slibné vyhlídky především pro koalici Pirátů a STAN, která by mohla získat kolem 27,5 procenta hlasů, zatímco jejich nejbližší pronásledovatel, současné vládní hnutí ANO by skončilo na druhém místě s 24,5 procenty. Koalice SPOLU by podle modelu společnosti Median mohla spoléhat na podporu 17,5 procent voličů, do Sněmovny by se také dostaly strany SPD s 10 procenty a KSČM, která by měla 7,5 procenta hlasů.

V případě, kdyby volby proběhly již teď, Poslaneckou sněmovnu by mohli opustit sociální demokraté, kteří by nepřekročili pětiprocentní hranici, získali by totiž pouhá 4 procenta voličských hlasů. Zhruba stejně by dopadla i Trikolóra, která by se s 3 procenty hlasů ocitla mimo Sněmovnu.

Člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Vadim Petrov ve svém facebookovém příspěvku uvádí, že současný politický proces je odrazem střetu mezi generacemi v české společnosti, kde mladší lidé často sympatizují s politickými silami, které u nás představují Piráti. Samotná politická scéna se čím dál víc radikalizuje, což zvětšuje propast mezi jednotlivými skupinami občanů. Občanští demokraté se přitom také snaží přilákat mladé voliče, avšak není vyloučeno, že jejich snahy budou marné. Petrov dále podotýká, že ODS zmeškala čas zajistit si podporu od konzervativně smýšlejících lidí, místo toho si zahrává s Piráty a jejich voličskou základnou.

Zdroj: cz.sputniknews.com

Přejít nahoru