Každé německé město by zvládlo přijmout 20 tisíc uprchlíků, tvrdí starosta Rostocku

Methling stojí v čele Rostocku už do roku 2005. Jeho město, spolu s Berlínem, Postupimí, Kielem, Rottenburgem, Detmoldem, Freiburgem, Flensburgem, Greifswaldem, Hildesheimem, Krefeldem a Marburgem před nedávnem vytvořily spolek „Města bezpečných přístavů“.

Zmíněná města chtějí přijímat migranty zachráněné ve Středozemním moři a zároveň tlačí na Evropskou unii, aby ukončila spolupráci s libyjskou pobřežní stráží.

Methling je přesvědčen, že není možné odvracet tvář a tvářit se, že humanitární katastrofa ve Středomoří neexistuje. I proto se nové zastupitelstvo Rostocku drtivou většinou shodlo, že město přijme 20 zachráněných uprchlíků. „To zvládne i každé německé město,“ tvrdí starosta.

Rostock byl přitom v minulých letech migrační krizí poměrně výrazně zasažen, protože se stal transitním městem na cestě uprchlíků do Skandinávie. „Ze dne na den nás zaplavili lidé, kteří hledali pomoc. Denně k nám přicházelo přes tisíc uprchlíků, na trajekty se ale dostalo maximálně 200 lidí za den. Někdy jsme museli najednou ubytovat až 3 tisíce lidí,“ vysvětluje starosta.

Zdroj zde.

Přejít nahoru