Kde je Greta, když ji potřebuješ? NASA je svědkem dramatického polárního kolapsu ledu na Marsu + VIDEO

Americká kosmická agentura Mars Reconnaissance Orbiter se točí kolem Rudé planety od roku 2006. Její vyhlídka stovky kilometrů nad povrchem jí umožňuje sledovat dramatické přírodní procesy odvíjející se níže.

Pozoruhodné, čerstvě vydané snímky ukazují radikální změnu krajiny na severním pólu planety po zhroucení polární čepičky.

Tým kamer HiRise společnosti Orbiter vytvořil pozoruhodný soubor GIF před a po, který ukazuje „pole ledových bloků“, které po něm zůstaly po ohromující vymalování planet.

“Strmý okraj severní polární čepice se rozpadá,” vysvětlil planetární geolog Alfred McEwen. “Tato animace ukazuje, kde se část svahu vpravo zhroutila před třemi lety na Marsu a uložila pole ledových bloků.” Píše portál RT.

Mars rok trvá téměř 1,88 pozemských let, takže původní snímek byl pořízen před více než 5,5 lety. Orbiter zachytil druhý snímek 25. prosince 2019 a v pátek vydal silné srovnání.

Mars Reconnaissance Orbiter, který je vybaven jednou z největších a nejvýkonnějších kamer, které kdy byly vysílány do vesmíru, poslal na mimozemský povrch Marsu zpět 371 terabitů dat.

Přejít nahoru