PROČ DNES POČÍTÁNÍ KALORIÍ nehraje ROLI

Rychlý sumář článku (co se v něm dozvíš):
Co jsou kalorie?
Proč zvířátka vědí, že jejich nepotřebují?
Jak funguje počítání kalorií?
Proč mohlo mít smysl v minulosti jejich počítání?
Proč v roce 2020 už jich počítání smysl nemá?
PROČ jsou prvořadé mitochondrie?
Co jsou to termodynamické vlastnosti?
Proč je přibývání na hmotnosti způsobené ZTRÁTOU ENERGIE a ne její nadměrným příjmem (tedy konzumací POTRAVINÁCH)?
Proč by si neměl lidem násilím vnucovat názor?
A mnohem víc

CO JE kalorie?
Co vlastně kalorie znamená? Je to něco, na čem ti má záležet a něco, co máš kontrolovat? Nejprve se zamysli selským rozumem a zeptej se sám sebe. Myslíš, že zvířata počítají, kolik kalorií má která potrava? Myslíš, že medvěd venku zná kalorickou hodnotu medu, když ho ve velkém na podzim konzumuje? Myslíš, že lední medvěd na severním pólu zná kalorickou hodnotu ryb, které v zimě ve velkém konzumuje a díky tomu nezamrzne a přežije?

“Myslíš, že vlk v Yellowstonském parku, který v zimě ve velkém konzumuje tuk jiných zvířat ví, že tento tuk má obrovské množství kalorií, je bohatý na vodík a díky němu přežije? Proč je ten vlk paradoxně v zimě štíhlý, když většina populace stále věří, že v zimě bychom měli přibrat? ”

“Co když ti řeknu, že přejídání, zvláště sacharidových a sladkých jídel, nemá na svědomí tvé zvýšení hmotnosti? Co když ti řeknu, že za tvé zvýšení hmotnosti, při konzumaci takovéto potravy, může nedostatek UV a INFRAČERVENÉHO SVĚTLA? Nikdy tě nenapadlo, proč medvěd v létě ze sladkého nepřibere, ale na konci podzimu, kdy se blíží zima, ano? ”

Myslíš, že jabloň v létě počítá s tím, že ti v jablku dává méně kalorií, než by si měl v tomtéž množství tuku ze zvířete? Intuitivně tušíš, že to nemůže hrát roli v tvém stavu hmotnosti, energie apod. Pokud by tomu tak bylo, zkus se někdy podívat na dokument o zvířatech v divočině a uvidíš, že v zimě jsou divoká zvířata opravdu hubené, štíhlé a na podzim zase tučnější.

Pokud iv zimě zvířátka něco konzumují, tak je to ve velkém tuk. TUČNÝ, ZAKÁZÁN, kaloricky a obávaný TUK.

Jak vznikly MNOŽSTVÍ KALORIÍ?
“Vyjádření kalorií není nic jiného než změřené množství energie (tepla), které je třeba, aby se zahřál gram vody o 1 stupeň Celsia.” [1]

1 Kcal (kilokalorie) = množství tepla potřebného k ohřátí kilogramu vody o 1 stupeň Celsia.

Toto je asi všechno, co ti napíšu ohledně kalorií v běžném kontextu. Schválně nepíšu ani, jaké množství kalorií mají bílkoviny, sacharidy, či TUKY, protože si to snadno vyhledáš na internetu sám, pokud tě to zajímá. Ačkoli ti prozradím, že v nejbližších článcích se budu věnovat i tímto makronutrientů, ale z trošku jiného úhlu pohledu, než na jaký si zvyklý.

PROČ JEJICH POČÍTÁNÍ DNES, NEZNAMENÁ TO STEJNÝ, CO V MINULOSTI
Proč dnes neplatí to, co možná platilo před 50 lety nebo dokonce před rokem? Proč jejich počítání už nemá význam? Tímto se mohli lidé řídit v minulosti a dokonce se takto opravdu dalo (v některých případech i stále dá) odhadnout přibližné množství jídla, které sníst nebo nesníst, aby si přizpůsobil svoji hmotnost. V čem je však háček? V čem je dnes rozdíl?

V termodynamických vlastnostech vnitřní membrány jejich mitochondrií.

Na poskládané vnitřní membráně se nacházejí obrovské proteinové KOMPLEXY, které využívají ENERGII z JÍDLA. No kalorie je nezajímají. Z jídla se opravdu uvolní i jistá chemická energie, když se oddělí vazba atomů, ale ta není podstatná. Důležité je, co se děje na membráně mitochondrie.

PROTEINOVÁ KOMPLEXY JSOU JAK RAD LIDÍ
Obrovské proteinové komplexy si představ jak lidi, kteří stojí vedle sebe v řadě a podávají si předměty. Těmito předměty jsou malé “proteiny”, které k sobě převzali VODÍK z potravy.

“Toto je důvod, pro který živočichy musí jíst. Potřebují najít svůj VODÍK. ”

Proteinové KOMPLEXY na membráně mitochondrie si ho pak “podávají” v řadě za sebou, přičemž na konci vznikne VODA a ATP.

Pokud patříš mezi lidi, který slyší poprvé to, že důvod, pro který musíme JÍST a DÝCHAT je mimo jiné tvorba VODY a ATP, nelekej se. Ke všemu se budu postupně a velmi detailně vyjadřovat.

Co je to ATP?
ATP (Adenosin trifosfát) je malá molekula, která se tvoří neustále v těle a jejím úkolem je ENERGII transformovat. Do dnes se na odborných školách učí, že ATP je díky vysoce energické fosfátové vazbě, zdrojem energie pro živočichů, no není to úplná pravda. Tento omyl byl vyvrácen mnohokrát, ještě v 20. století, ale i přesto je PRAVDA ignorována.

Proč je to tak, je více než zřejmé.

“Je snazší šířit jednoduchou LEŽ, jak si přiznat, že jsme se v minulosti mýlil a třeba to napravit. Museli by se předělat některé učebnice, pozměnit školský systém a mnoho vzdělaných lidí, včetně ODBORNÍKŮ, by muselo zahodit EGO a otevřít svou mysl novým možnostem. ”

Skutečný význam ATP v tomto článku neprozradím, protože se ho dozvíš časem nebo v mé KNIZE. No pokud ho chceš znát hned TEĎ, na této mé STRÁNCE ho najdeš. Jediný háček je, že musíš pozorně číst, protože odpověď je ukryta někde v textu a neřeknu ti kde.

Jen pro informaci, mně osobně trvalo “pouze” nějaké 2 roky, dokud jsem si v hlavě spojil souvislosti a došel mi význam ATP.

KDY POČÍTÁNÍ KALORIÍ FUNGUJE?
Bez ATP bychom okamžitě zahynuli. Proto se v těle neustále zpracovává ať POTRAVA nebo ZÁSOBY na těle (TUK a CUKR nebo PROTEINY), aby z nich tělo tvořilo ATP. Toto je důvod, pro který se dalo celkem přibližně odhadnout, kolik jídla může člověk zhruba sníst, aby to vystačilo akorát na potřebnou tvorbu ATP a nic víc. Nezůstalo nic na víc a pokud je člověk zdravý, tělo nemá důvod přibírat více tuku.

No pointou je, že mezi tím jak se VODÍK (lépe řečeno protonů) v mitochondrií spojí s kyslíkem a vznikne VODA, proběhne množství reakcí. Právě v nich se ukrývá vše kouzlo.

Mitochondrie MENIA SVŮJ TVAR
O mitochondriích a dýchacím řetězci, jsem něco naznačil již v předchozím článku.

“Mitochondrie je velmi tvárný a AKTIVNÍ bakterie, která neustále reaguje na všechno kolem. Její VELIKOST a TVAR rozhoduje o tom, jak se zpracovávají proteiny (i VODÍK) uvnitř. Ne naopak. To znamená, že v některých případech je NEPODSTATNÉ, CO sníst. ”

Pokud mitochondrie změní tvar, změní funkci a tím pádem změní i způsob zpracování potravy, kterou jíš. Mitochondrie často přirovnávám k 3 věcem: SLUNCI, MOTORU a ANTÉNĚ. V tomto případě zvolím přirovnání k ANTÉNĚ, protože se tak opravdu zpráva. Vše, co je kolem tebe, na tebe i ovlivňuje a mitochondrie se podle toho adekvátně mění.

Tak například, obyčejné CVIČENÍ nebo TRÉNINK způsobí to, že v mitochondrii stoupne poptávka po ATP i donáška KYSLÍKU (proto prudší dýcháš). No v mitochondrii tehdy vznikne nejen více VODY a ATP, ale také více volných radikálů (zkratka ROS, z angličtiny Reactive oxygen species). [2]

“Volné radikály jsou potřebné molekuly, tvoří se v nás neustále a každý volný radikál je jiný, protože velmi specificky” nápadné “mitochondriích. Na základě jeho “ÚTOKU” dostává mitochondrie STIMUL, JAK má REAGOVAT, což má zlepšit, kde má zesílit, zda se má zmenšit, zvětšit, rozmnožit nebo naopak zahubit. ”

Po takovém dobrém TRÉNINKU, pokud mitochondrie dostanou správné pobídky, se v adekvátních částech těla, během nejbližších hodin až dní zpevní, zregenerují, upraví tvar membrány, rozmnoží se a slabé se zahubí.

Je tu však i opačný případ, kdy mají mitochondrie nesprávně SIGNÁLY (POBÍDKY) a nedostávají možnost se recyklovat, opravit apod. Tehdy se mění k horšímu, zvětší se a celá jejich membrána se změní také. Ty obrovské KOMPLEXY, které si “podávají” vodík, už najednou nejsou blízko sebe, ale vzdálí se. Co to pro tebe znamená?

“Je to přesně, jako když si lidé v řadě, blízko u sebe, podávají krabici a najednou se od sebe vzdálí na 10 metrů a krabici si už nemohou podávat. Stále si ji mohou házet, ale ne vždy se to podaří. ”

Občas ano, ale většinou krabice padne na zem, nadělá škodu a k poslednímu se nedostane vůbec. Přesně toto se děje v mitochondrii a pak se ze stejného množství jídla (nebo množství kalorií, chceš) vytvoří méně VODY a méně ATP, jak by se mělo. Víš jak to mitochondrie a celé tvé tělo kompenzuje?

! Zvětšením objemu, čímž se změní jeho termodynamické vlastnosti.
Mitochondrie VERSUS měšec s penězi
Nyní se na moment zamysli selským rozumem a přemýšlej nad mým následujícím přirovnáním.

“Pokud budeš mít měšec plný euromincí, ve kterém ti na spodku udělám malou dírku a jednou za čas ti odtud vypadne euro, nebude ti to téměř překážet, dokud do něj budeš neustále eura vhazovat. Mám pravdu? ”

Každý den něco vyděláš, vhodně to do měšce a něco málo ti vypadne. Není to sice pro tebe ideální, protože nebudeš rychle bohatnout, ale nic hrozného se neděje. Nyní ti nastíním druhý případ. Co se stane, když ti do měšce udělám větší díru?

“Eura začnou vypadávat více a více. Pokud budeš vydělávat stále stejně a vhazovat do něj tolik jistě jako dříve, měšec bude eura ztrácet. Tvé úspory již nebudou růst tak, jak by měli. ”

Mám pravdu is tímto druhým příkladem? Následuje řešení. Připrav se, že ti možná vyrazí dech. Jak by si druhý případ, s větší dírou, mohl vyřešit?

Máš tři možnosti:

DÍRU ZAŠIJEŠ
Začneš VÍCE VYDĚLÁVAT
PRUDCE ZVӒČŠÍŠ OBJEM měšce
Termodynamické vlastnosti mitochondrie ROZHODUJÍ O zpracování potravy
Došla ti moje metafora? Ten měšec s eury je tvé TĚLO nebo přesněji řečeno mitochondrie, ve kterých se tvé ÚSPORY (JÍDLO) zpracovává.

Pokud zvětšíš díru (pokud mitochondrie změní tvar), máš také tři možnosti:

Díru zašiješ (zlepšíš svůj zdravotní stav a recyklovat mitochondrie)
Budeš více vydělávat (budeš více jíst, budeš mít větší hlad a větší chuť na sladké)

Zvětšíš objem měšce (přibere)

Rozumíš mé metafoře? Toto je důvod, pro který přibereš. Přesně proto, jsou naše mitochondrie uzpůsobeny tak, aby spalovaly tuk. Toto je jejich prioritní zdroj VODÍKU na tvorbu ATP. Vodík má v sobě, ze všech makronutrientů, nejvíce potenciální energie. Ptáš se proč? Protože má v sobě hromadu protonů i elektrony. Z tuku proto vytvoříme v mitochondrii nejvíce ATP, nejvíce VODY, i nejvíce TEPLA. Přesně proto tvé tělo přibírá na hmotnosti, protože tuto zásobu protonů a elektronů potřebuje, aby si kompenzovalo ztráty energie, o které tě obírá tvé PROSTŘEDÍ, TECHNOLOGIE, které používáš, ale i tvůj způsob života.

Tyto zákony jsou UNIVERZÁLNÍ a platí na tebe, na krabici s mlékem, na tvůj vymknutí KOTNÍK, na SLUNCE, ale i na planetu na opačné straně galaxie.

Ještě ti dám další malé přirovnání a budu se snažit vyhýbat všemu odbornému, abys pochopil, kam tímto vším směřuji. Pojďme na to úplně laicky. Když je venku LÉTO, co děláš? Roztahovat se. Stejně, jako kolejnice. Co když je ZIMA? Schoulit se do klubíčka (scvrkne se). S tím scvrklé nenarazí na to, co myslíš, tak se prosím nesměj ?

Co se tedy stane když si v chladu a stažen? Zabíral menší objem. Stejné události se dějí iv tobě, s mitochondriích. Co se asi stane, když se scvrkne mitochondriích? Nemyslíš si, že se také zmenší její objem? Co se pak stane s těmi obrovskými komplex, který má na membráně?

Dobře přemýšlej … pokud je tvá odpověď: “ocitne se BLÍŽE PŘI SOBĚ”, odpovím ti jen: “BINGO”.

Uvědomuješ si, co to znamená? V takovém stavu si komplexy snadněji “přehazují” VODÍK, přesně jako řada lidí, kteří si hází krabici. Ze stejného množství VSTUPU (JÍDLU), vytvoří více VODY i ATP, protože se lépe “trefí”. Je menší šance, že jim krabice spadne. To znamená, že v takovém případě (v chladu) může daný živočich jíst stejně, ale bude mít více energie a také to znamená, že může daný živočich jíst méně než řekněme v teple a také tak vytvoří více energie.

Nemyslíš si, že to může být záměrem evoluce, jelikož v chladném podnebí moc ovoce ani zeleniny neroste a celkově je jídla k dispozici méně? Právě jsem ti laicky naznačil, jak OPRAVDU FUNGUJE CHLAD a věř mi, že s otužování ani jinými “trendy” věcmi, jeho benefity nesouvisí.

V mé PRVNÍ KNIZE, na straně 237, najdeš k tomuto krásný příklad, který ti vyrazí dech. Potom však pochopíš, PROČ mohou dva stejně stavění lidé, jíst stejné množství jídla, přičemž první bude vitální, přiměřeně štíhlý a druhý se bude cítit špatně, bude slabý, unavený a bude se mu zdát, jak se říká, “že přibírá i z vody “. Pojďme, ale dál.

Mnoho lidí se ohání při počítání kalorií tzv. zákonem zachování energie, ale málokdo opravdu rozumí fyzice a celému znění tohoto zákona. [3]

CO JE zákon zachování energie
“Zákon zachování energie hovoří o tom, že v izolované fyzikální soustavě je celková energie neměnná, čili není funkcí času.”

Pokud by si dal člověk, který se touto větou ohání, alespoň tu námahu a přečetl si celou větu jeho znění, hned se dozví pointu. To slovíčko izolovaném je velmi podstatné. Pokud znáš univerzální zákony vesmíru, stačí ti první a druhý termodynamický zákon, abys věděl, že ENERGIE nikdy nezmizí, ani se neobjeví jen tak, pouze neustále mění svou podobu.

To znamená, že pokud například dokonale uzavřeš pohár a do něj řekněme vložíš gram sacharidu, který zapálíš, opravdu můžeš “zcela přesně” vypočítat, kolik ENERGIE, TEPLA, atd. se uvolní. No tvé tělo není ani nikdy nebylo, v rovnovážném nebo uzavřeném stavu. Ačkoli, když umřeš, dost se k tomuto stavu přiblížíš.

Takové kalorické výpočty jsou docela přesné, protože odchylky jsou maličké a pro běžnou fyziku zanedbatelné. Víš, co je však zajímavé?

“Mitochondrie se vypořádávají se SUB-ATOMÁRYNÝMI částic, při kterých tyto věci nejsou zanedbatelné. Ba co víc, tyto věci jsou KLÍČOVÉ. ”

NAŠE TĚLO NENÍ UZAVŘENÝ SYSTÉM
Tvé tělo je obrovský otevřený systém a je neustále v kontaktu s prostředím, ze kterého energii čerpá, ale ji i do okolí naopak vysílá. Pokud mi nevěříš, dotkni se horké žehličky nebo na sebe otoč termální kameru.

Proč myslíš, že se spálíš a oteče ti prst? Proč jsou pod termální kamerou, tvé části těla různě zbarvené? Proč myslíš, že má malé dítě červené líčka? Proč když se hodně najíst, začneš se více potit a někdy zůstaneš celý horký? I tvé dlaně a tvář? Víš, že únik TEPLA, ale i jiného druhu SVĚTLA z tvého těla, se odvíjí od TVARU vnitřní membrány tvých mitochondrií? Ano, dobře čteš. Tvar a funkce membrány tvých mitochondrií rozhoduje io tom, kolik ENERGIE z nich unikne, a naopak, kolik energie se v buňce využije. SVĚTLO (foton), je laicky řečeno, nosičem elektromagnetické energie.

V tomto bodě jsem se sice trochu rozepsal, ale to vůbec nevadí. Chtěl jsem ti dát malý příklad, PROČ by ses měl přestat zabývat nepodstatnými věcmi. Pokud chceš na svém těle něco změnit, začni na věci nahlížet z více úhlů a přemýšlej logicky, kritické, ale i v KONTEXTU. Také se nikdy nenech zmanipulovat a už vůbec ne názorem SPOLEČNOSTI.

“Často se stává, že se v SPOLEČNOSTI STANE NĚCO běžně A POZDĚJI JE AUTOMATICKY URČENÉ K NORMÁLNÍ.”

NIKDY LIDEM nevnucuj NÁZOR! MUSÍ NA TO PŘIJÍT SAMI
V odstavci výše jsem schválně použil slovo věcmi (… zabývat nepodstatnými věcmi …), ačkoli by se tam možná někomu ptalo slovo “hlouposti”. Chceš vědět proč jsem tak udělal?

Jak tě chci naučit já sám, nikdy nikomu nevnucuj názor, nikoho nepresviedčaj ani nekritizuj bezdůvodně.

“Pokud si přede mne sedneš s pohárem Coly a tácem plnou McDonaldu s hranolky a budeš při mně jíst a při tom dívat Youtube video na mobilu, nemám proti tomu nic. Je to tvá volba. Určitě ti nezačnu nic vyčítat, poučovat tě ani mluvit jako si ubližuješ, dokud mě sám nevyzveš. Možná ti jen něco málo naznačím nebo ti zasadím do hlavy brouků. Pokud to budeš dělat při mně dlouhodobě, tehdy se mě to začne trochu týkat a pravděpodobně ti už něco řeknu, ale do té doby ne. Rozumíš? ”

Slovíčko hloupost se možná na první pohled hodilo, ale bylo by použito nesprávné. Mnoho lidí se o věcí, které dělají, nezajímá a pokud mám být upřímný, v minulosti na to z velké části neměli až takový důvod jako je tomu dnes. Stejně jako to dělali naši předkové nebo prarodiče.

Pokud se někdo zabývá kaloriemi i dnes, možná to dělá s opravdovou snahou a zánětům, doufajíc, že ​​tím opravdu svůj život změní. Jak se mu bude dařit, jaké PODMÍNKY bude mít, jaký ŽIVOT vede, v jakém PROSTŘEDÍ žije, … všechno jsou to FAKTORY, které jej lze časem přivedou na jinou cestu POZNÁNÍ, ale možná i NE.

Nejlepším příkladem je VEGETARIÁNSTVÍ. K tomuto tématu se budu ještě hodně vyjadřovat, čili nyní pouze ve zkratce: Mnoho lidí se snaží stravovat vegetariánský, doufajíc, že ​​budou zdraví.

“Myslíš, že vegetariáni přemýšlejí nad kontextu? Že přemýšlejí nad tím, že ne stravy, ale PROSTŘEDÍ je rozodujúci FAKTOR ZDRAVÍ? Obávám se, že ne. Právě proto, na tento způsob NÁBOŽENSTVÍ mnoho lidí doplácí a teprve doplatí. ”

Slovo náboženství jsem použil schválně, protože považuji každý výživový směr dnešní doby za jistou formu náboženství. Lidé ani nevědí, CO je skutečně za tím, no následují ho.

ZÁVĚR A SHRNUTÍ ČLÁNKU
Dnešní FUNKCE, TVAR i VLASTNOSTI mitochondrií jsou radikálně odlišné, jak byly v minulosti. U každého člověka je to jiné a každý si tyto malé bakterie ovlivňuje sám, ať už vědomě či nevědomě. Je to možná kruté, ale je to tak.

Nyní po tobě chci, aby sis z celého článku zapamatoval alespoň tuto jednu věc:

“Cokoliv se zvětší, nad svůj přirozený rozměr, začne ztrácet ENERGII.”

Ať už je to SLUNCE, tvůj vyvrtnutý kotník nebo roztahující se KOMPLEXY mitochondrie, vše energii ztrácí. Možná by ti nyní mohlo dojít, PROČ po každém velkém vyhynutí, nastala doba LEDOVÁ. Protože CHLAD naopak věci scvrkává (ZMENŠUJE). Chlad dokáže proteiny ZAKONDENZOVAŤ, díky čemuž zadrží více ENERGIE a ŽIVOT tak dokáže PŘEŽÍT. Přemýšlej nad tím.

Tento článek ti měl dát pár odpovědí, PROČ KALORIE nejsou podstatné, ale stejně ti měl nastínit v hlavě množství OTÁZEK.

Pokud tento článek neuspokojil všechny tvé otázky, máš 2 možnosti:
Pozorně čti mé minulé i budoucí příspěvky a sleduj mou práci.
Pokračuj ve svém životě jako dosud.
Pokud si se svým životem (zdravím, výkonem a ostatním) spokojen, myslím, že nemáš velký důvod něco měnit. No pokud nejsi, napíšu ti zajímavý citát, který byl pro mě velkým “aha” momentem.

“Definice bláznovství je dělat stále totéž a přitom očekávat jiný výsledek.”

Albert Einstein

zdroj: jaroslavlachky.sk

Přejít nahoru