Jourová v době koronaviru varuje před dezinformacemi z Ruska a Číny. Generál Blaško jí tvrdě odpověděl

Europoslanec se na sociální síti zmínil o tom, že česká eurokomisařka Věra Jourová prohlásila, že Evropská unie finančně podpoří nezávislá média. Důvodem má být to, že ani v časech koronaviru se nesmí zapomínat na boj proti dezinformacím, který se prý bez nezávislých médií vést nedá. Konkrétně jde o dezinformace, které šíří Čína a Rusko. Podle Jourové tak tyto země musí pochopit, že se EU umí bránit, i když se musí vypořádat s užitečnými idioty na vlastním území.

Blaško má však na věc trochu jiný názor, který dal najevo právě na Facebooku. A ve svém příspěvku narážel také na premiéra Andreje Babiše.

„Už vylézají a vyhrožují, nadávají do užitečných idiotů. Pane Babiši, pro tuto zem a Evropu jste nemohl udělat nic lepšího než prosazovat tuto „dámu“ na post v komisi. Co jsme provedli tak strašného, že se nám mstíte a neumravníte si tuto „strážkyni demokracie“,“ napsal Blaško na svém Facebooku.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1290278378026829&id=100011340367842

Pokud jde o komentáře pod daným příspěvkem, lidé s Blaškem souhlasili a eurokomisařku pořádně kritizovali.

„Pane generále, vyřiďte jí, ať se nevrací, až se ten spolek, který se právě ukazuje jako naprosto zbytečný a neschopný (EU), rozpadne, a to již brzy. Jde o její bezpečnost,“ stálo v jednom z komentářů.

Komentující také podotýkali, že EU nezávislým mediím posílá peníze, ale na boj s pandemií nepadlo ani euro.

„Až ji uvidíte, tak jí řekněte, že země řeší pandemii, ale pak budeme řešit, co s takovou neužitečnou krávou,“ nebraly si servítky další.
Někteří to však berou jako výbornou zprávu, protože „je to důkaz o tom, že celá slavná EU mele z posledního a stejně jak ta raněná kobyla už jen kope kolem sebe“.

Jourová o dezinformacích
Kromě výše uvedeného eurokomisařka prohlásila, že je potřeba vytvořit jakýsi akční plán na ochranu demokracie. Vzhledem k tomu tak Evropská komise pro tyto účely uvolní 5,1 milionu eur. Ty konkrétně poputují na podporu nezávislých médií, která mohou dezinformace vyvracet.

Jourová, která má na starosti péči o právní stát a boj proti dezinformacím, varovala, že celá řada dezinformací pochází z Ruska a Číny a těmto zemím je třeba předvést, že se umíme bránit.

„Jsme znepokojeni i tím, kolik dezinformací šíří i samotní Evropané. Někteří z nich to dělají kvůli zisku, další jsou jen užitečnými idioty,“ uvedla dotyčná.

zdroj: cz.sputniknews.com

Přejít nahoru