Moderátor CNN Don Lemon využil vystoupení v televizi ABC „The View“ k šíření okrajové konspirační teorie, že Ježíš Nazaretský byl „černá nebo hnědá osoba“, která „vypadala spíš jako muslim“, a brojil proti neexistujícímu obrazu křesťanské svaté postavy jako „bílý hipík ze Švédska“.

Poté, co se Lemon chvástal, že se ho bělošky po Georgi Floydovi neustále ptají, jak skoncovat s rasismem, prohlásil: „Musíme začít realisticky uvažovat o Bohu a Bibli. Pokud jste osobou víry v této zemi a víme, že Amerika je postavena na víře a náboženské svobodě, dobrý způsob, jak začít, je představit skutečnou identitu Ježíše. Byl to spíš černoch nebo hnědý člověk než někdo, kdo vypadá jako bílý hipík ze Švédska nebo Norska.“

„S tím bychom měli začít a předat to k vám domů, buď černého, nebo hnědého Ježíše,“ pokračoval Lemon. „Ježíš vypadal spíš jako muslim nebo někdo, kdo je snědý, než jako truhlář s blonďatým vzhledem,“ řekl Lemon.

Během téhož vystoupení se Lemon ponořil do oblasti křesťanské teologie a kázal, že si myslí, že „katolická církev a mnoho dalších církví skutečně potřebují přehodnotit sebe a své učení, protože o tom Bůh není“ a „Bůh není o tom, aby lidem bránil nebo je soudil“.

Zpochybněné konspirační teorie, které tvrdí, že Ježíš byl černý, kolovaly častěji v návaznosti na rozsudek ve věci Black Lives Matter z roku 2020, kdy soudce pro vraždu George Floyda Peter Cahill nakonec rozhodl, že obžaloba nebude smět srovnávat smrt odsouzeného zločince s ukřižováním Ježíše Krista:

Soudce Peter Cahill vyhověl návrhu, aby smrt odsouzeného zločince George Floyda nebyla přirovnávána k ukřižování Ježíše Krista během procesu vraždy Dereka Chauvina, což zasadilo velkou ránu aktivistům Black Lives Matter, kteří doufali, že Floyda vykreslí jako mučednickou svatou postavu.

Soudci byl předložen tento návrh:

„Obžalovaný navrhuje, aby soud vydal příkaz, který vylučuje znalce přirovnávat smrt George Floyda k ukřižování Ježíše Krista z důvodu, že takové přirovnání je škodlivé.“

Soudce Cahill s návrhem souhlasí a prošel bez incidentu. Tým obhajoby citoval předchozí případy, kdy byl Floyd očitými svědky přirovnáván k Ježíši Kristu, což soudce rychle uznal jako nepřesné a předpojaté.

Tento krok se setkal s pobouřením aktivistů Black Lives Matter, kteří doufali, že Floyda vykreslí jako mesiášskou postavu.

zdroj: zpravy.dt24.cz

Přejít nahoru