Macron a Merkelová diskutovali o potenciální spolupráci vakcín proti Sputniku V s Putinem

Kreml ve svém prohlášení uvedl, že trojice diskutovala o výhledu ruské vlajkové vakcíny Sputnik V registrované v celé EU, jakož io potenciálních dodávkách a společné výrobě vakcíny uvnitř EU.

Regulační úřad Evropské unie – Evropská agentura pro léčivé přípravky – dosud Sputniku V neudělil souhlas, ale přezkoumává jej a některé jednotlivé členské státy EU jej buď schválily, nebo jej posuzují ke schválení na národní úrovni. Píše agentúra Reuters.

Použití ruské vakcíny rozdělilo blok 27 zemí mezi některé, jako je Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh EU, a uvedl, že není potřeba Sputnik V a další, například Charles Michel, který předsedá summitům EU, a obvinil Moskvu z používání vakcíny pro propagandu, něco, co odmítá.

V zákulisí blok projevuje zvýšený zájem o výstřel Sputniku V, informovali agenturu Reuters diplomatické a oficiální zdroje.

Macron a Merkelová také Putinovi řekli, aby respektoval práva uvězněného politického oponenta Alexeje Navalného a chránil jeho zdraví, uvedlo ve svém prohlášení francouzské předsednictví.

Kreml uvedl, že Putin vysvětlil, co nazval „objektivními okolnostmi“ případu Navalného, ​​který ho viděl uvěznit minulý měsíc na dva a půl roku za obvinění, která označil za politicky motivované. Od té doby tvrdil, že nedostává řádné lékařské ošetření.

Přejít nahoru