Obavy s Frexitu? Macron byl varován, aby se poučil z Velké Británie „než bude příliš pozdě“

Bývalý hlavní vyjednavač brexitu Michel Barnier to uvedl v pátek na konferenci o brexitu a budoucnosti EU v Le Touquet poblíž Boulogne na severním pobřeží Francie.

“Mohli bychom si z brexitu vyvodit nějaké ponaučení.” Nyní je pro Spojené království příliš pozdě, ale pro nás ne, “řekl Barnier.

“Položme si otázku: proč toto číslo 52 procent v referendu?” Padesát dvě procenta občanů hlasovalo proti Bruselu, proti EU, a to natolik, že ve skutečnosti skončili z Unie. “

Dodal: „Můžeme najít nejen ve Velké Británii, ale i zde ve Francii, v severních a východních regionech … občany, kteří chtějí opustit EU.“ Píše Independent.

Pan Barnier poznamenal, že Evropa byla často kritizována za její „byrokracii a složitost“ a uvedl, že mezi členy francouzské veřejnosti existují „sociální nepokoje nebo vztek“ ohledně imigrace.

Bývalý vyjednavač EU podnítil zvěsti, že uvažuje o účasti v příštích francouzských prezidentských volbách poté, co řekl, že na začátku tohoto roku vytvoří politickou frakci pod názvem „Patriot and European“.

Přejít nahoru