Skandální ODHALENÍ: zaočkovaný pacient se v Česku nakazil jihoafrickou mutací koronaviru

V Českej republike sa objavil prvý pacient infikovaný juhoafrickým variantom koronavírusu, ktorý ochorel po dvoch dávkach vakcíny. Informoval o tom  Marián Hajdúch z Lekárskej fakulty Palackého univerzity v Olomouci, uviedol v utorok server Novinky.cz.

„U nás je prvá plne očkovaná osoba infikovaná JAR variantom koronavírusu. Zatiaľ stredne ťažký priebeh, nie je to senior,“ uviedol Marián Hajdúch. „Nie je to znepokojujúce, dalo sa to očakávať. Situáciu ale treba dôsledne sledovať, najlepšie sekvenovaním vírusu u ľudí, ktorí ochoreli po očkovaní alebo po skôr prekonanej infekcii,“ povedal pre denník Právo Hajdúch. „Je potrebné čo najskôr zachytiť a dostať pod kontrolu vírusové varianty s potenciálom uniknúť kontrole navodenej imunitnou odpoveďou,“ dodal.

„Pri tomto prípade ťažko povedať, či sa infekcia objavila práve preto, že ide o juhoafrickú mutáciu. Vieme a bojíme sa toho, že na nové varianty sú vakcíny menej účinné. Preto musíme strážiť, aby sa tieto mutácie u nás príliš nerozšírili, inak by muselo dôjsť k zmene očkovacie látky,“ dodal Chlíbek. Informuje portál Hlavnydennik.sk.

V tejto súvislosti je potrebné opäť prihliadnuť na hlasy odborniíkov, že nie je možné inak zaobchádzať s očkovanými a inak s neočkovanými. Podľa názoru Marice Pirošíkovej musí byť očkovanie dobrovoľné. „Tí, ktorí odmietajú očkovanie nemôžu byť za to štátom akokoľvek postihovaní, a to práve vzhľadom na to, že nie je dokázané, že zaočkovaní vírus ďalej nešíria.“ pripomína právnička a bývalá obhajkyňa ľudských práv.

Přejít nahoru