Sociálními sítěmi se šíří video, jak policista tvrdě zakročil vůči bezdomovci. Lidé jsou pobouřeni. Policejní prezident reaguje

Zábery, ktoré sa objavili na sociálnej sieti, vyvolali obrovské pobúrenie verejnosti. Na záberoch je vidno, ako policajt bije muža, ktorý sa nijako nebráni, leží na zemi.

Policajný prezident vníma citlivo zverejnené zábery, aj oprávnenosť vyjadrení verejnosti na sociálnych sieťach. Zároveň je podľa neho na mieste potrebné povedať, že incident má širšie súvislosti.

„Veci nikdy nie sú len čierno-biele. Pracovníci OD Tesco sa viac krát sťažovali a žiadali o vyriešenie situácie, keďže v okolí sa zdržiavajú bezdomovci, robia veľký neporiadok a ľudia sa sťažujú a vyjadrujú obavy. Policajné hliadky v týchto miestach preto vykonávajú častejšie kontrolu. Incidentu predchádzalo nahlásenie krádeže alkoholu bezdomovcom,“ uvádza v stanovisku Kovařík.
Priznáva, že podľa informácií, ktoré má k dispozícii sa zásah policajta skutočne javí ako neprimeraný.

„Pri riešení vzniknutej situácie osoba, ktorá sa dopúšťala protiprávneho konania opakovane odmietla uposlúchnuť výzvu na opustenie priestoru, bola agresívna, vyhrážala sa policajtovi zabitím jeho rodiny. Toto všetko bude predmetom vyšetrovania Úradu inšpekčnej služby MV SR. Odsudzujem neadekvátny prístup akéhokoľvek policajta, súčasne je dôležité pozrieť sa na vec zo všetkých strán, vyhodnotiť okolnosti a potom vyvodiť aj zodpovednosť,“ dodáva.

K prípadu sa na sociálnej sieti vyjadrilo aj Krajské riaditeľstvo PZ v Trenčíne. „Policajt 37-ročného muža upozornil na to, aby si po sebe odpratal neporiadok a niekoľkokrát ho vyzval, aby z miesta odišiel. Vzhľadom na to, že výzvy policajta muž neuposlúchol, chcel ho policajt z miesta vyviesť,“ uviedla krajská polícia.

Muž podľa nich reagoval agresívne a kládol aktívny odpor, policajt preto použil donucovacie prostriedky. Počas zákroku sa muž podľa polície vyjadril, že si policajta nájde, že vie, kde býva on aj jeho rodina. Muž bol v minulosti viackrát odsúdený a opakovane riešený políciou za spáchanie priestupkov.

eakcie ľudí
Ľudia sú správaním policajta vo väčšine pobúrení. Pod stanoviskom policajného prezidenta sa zhodujú na tom, že zákrok bol neprimeraný.

„Boli tam traja a ten asociál bol sám, očividne pod vplyvom… snáď nás tu nejdete kŕmiť rozprávkou o tom, ako nebezpečný bol ten chlap a ako sa policajt iba chránil…? alebo úlohou policajta je automaticky ublížiť, keď mu niekto oponuje?“ uviedla jedna z komentujúcich.

Viacerí policajtovi vyčítajú, že nezvládol situáciu a nezachoval sa profesionálne. Kritizujú aj jeho kolegov, ktorí sa na incident prizerali.

„Aj keď kradol mali ho zadržať a predviesť, keď nechcel opustiť miesto, tiež nemal právo policajt mlátiť ho a za vyhrážanie ho mal predviesť a podať oznámenie a nie ho mlátiť… Ďalšia vec ten druhy policajt ho mal stopnúť a nie sa prizerať, takže pekne výhovorky skúšate,“ reagoval ďalší.

Niekoľko komentujúcich tiež poznamenalo, že si nevedia predstaviť kontext, v akom by bolo takéto správanie policajta primerané.

Našlo sa však aj pár komentárov v ktorých ľudia poukázali na to, že bezdomovci často spôsobujú problémy. „Poviem Vám, tento problém s bezdomovcami je vo viacerých mestách aj by ste sa čudovali, ako dokážu klásť odpor a vyhrážať sa. Nechcem tu teraz hodnotiť zákrok policajta ale viem, že v meste, kde žijem dokážu bezdomovci na pracovníkov SBS vytiahnuť aj nožík a vyhrážať sa, ohrozovať a potom keď zasiahne polícia alebo zásahovka, tak všetci si zastavajú práve bezdomovcov.“

zdroj: hlavnespravy.sk

Přejít nahoru