OSN nastiňuje plán uzavřít tábory s 430 000 uprchlíky v Keni. Keňská vláda im to nařídila. Kam ich teď dají?

Reakce navazuje na 14denní ultimátum vydané keňskou vládou pro vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), který má přijít s plánem na uzavření obou táborů, které jsou domovem přibližně 430 000 uprchlíků a žadatelů o azyl z více než 15 zemí .

UNHCR uvedl, že uznává „obrovskou velkorysost, kterou lidé a vláda Keni po mnoho desetiletí projevují vůči uprchlíkům, a potřebu řešit situace dlouhodobého vysídlení“. Vláda prohlásila, že o uzavření „není prostor pro další jednání“.

Mezi návrhy UNHCR patří „posílená dobrovolná repatriace“, programy znovuusídlování a rychlejší vydávání vnitrostátních průkazů totožnosti Keňanům registrovaným jako uprchlíci. Agentura rovněž prosazuje, aby uprchlíkům z partnerských států Východoafrického společenství byla nabídnuta alternativní opatření k pobytu v zemi, což představuje „velkou příležitost pro uprchlíky, aby se stali soběstačnými a přispěli k místní ekonomice“.

Keňa vydává OSN ultimátum na uzavření táborů s téměř 400 000 uprchlíky

“Slyšeli jsme obavy vyjádřené vládou Keni a doufáme, že tato opatření budou významným krokem vpřed v urychlení udržitelných řešení pro všechny zúčastněné,” uvedla Fathiaa Abdalla, zástupkyně UNHCR v Keni.

„Věříme, že prostřednictvím společných obnovených akcí můžeme zavést opatření, která respektují práva uprchlíků a povedou k udržitelným řešením. Těšíme se na pokračování našeho dialogu a spolupráce v této důležité záležitosti s keňskými úřady a partnery. “

Keňská vláda již dříve hrozila uzavřením Dadaabu, který býval největším uprchlickým táborem na světě. Pokus v roce 2017 byl ale zastaven, když keňský nejvyšší soud uvedl, že uzavření bylo zaměřeno na somálské uprchlíky a znamenalo skupinové pronásledování, které bylo „nezákonné, diskriminační a protiústavní“. Píše portál The Guardian.

Bill Frelick, ředitel divize uprchlíků a práv migrantů organizace Human Rights Watch, tento týden uvedl: „Dokud se situace v Somálsku nestabilizuje, musí si Keňa zachovat azyl a zvážit integraci uprchlíků. Mohli začít otevřením, nikoli zavřením táborů a umožněním těm, kteří tam byli nuceni žít, aby se mohli pohybovat.

“Mezitím musí dárcovské vlády poskytnout finanční podporu a příležitosti k přesídlení, které u lidí žijících v táborech udrží záblesk naděje naživu,” uvedl.

Přejít nahoru