Zvěsti se staly skutečností: Blatný končí jako ministr zdravotnictví

To, co se v politických vodách šuškalo již delší dobu, se nakonec vyplnilo. Ve své funkci končí ministr zdravotnictví Jan Blatný. Těsně před jeho mimořádnou tiskovou konferencí to uvedl premiér Andrej Babiš. Jeho odchod údajně požadoval prezident Miloš Zeman. Blatný však není jediný, kdo končí.

O tom, že Jan Blatný již dále nebude šéfem resortu zdravotnictví, navíc potvrdil sám Blatný na tiskové konferenci, kterou svolal. „Chtěl bych vám sdělit, že mě pan prezident na žádost pana premiéra odvolal. Jako důvod beru politické rozhodnutí, na které má pan premiér právo,” řekl dnes Blatný.

Hovoří se také o tom, že konec Blatného uvítá i prezident Miloš Zeman, prý mimo jiné kvůli jeho postoji k ruské vakcíně Sputnik V. Navíc Zeman požadoval odvolání Blatného již v polovině března. Blatný podle prezidenta není epidemiolog a nemá manažerské zkušenosti. Zeman uvedl, že pokud by se Babiš rozhodl Blatného ve funkci ponechat, nepřispělo by to ke zlepšení jejich přátelských vztahů.

Babiš dále potvrdil, že by dotyčného měl nahradit stávající šéf Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Petr Arenberger.

Po odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného skončila na pozici národní koordinátorky pro očkování i Kateřina Baťhová. Jako důvod uvedla právě ministrův nedobrovolný konec ve funkci.

Zdroj: cz.sputniknews.com

Přejít nahoru