Maďarsko chce bránit své hranice i přes rozhodnutí soudu EU

Prohlášení z Maďarska přichází v době, kdy důležitá migrační trasa západního Balkánu zaznamenala prudký nárůst. I přes prudký pokles v dubnu v důsledku uzavření hranic vyvolaného pandemií coronaviru se nelegální překračování hranic na západním Balkáně v prvních čtyřech měsících roku zvýšilo o 60 procent ve srovnání se stejným obdobím roku 2019, uvádí Agentura Frontex ve své dubnové zprávě.

Maďarský státní tajemník ministerstva obrany Szilárd Németh v neděli na hraničním přechodu Röszke se Srbskem prohlásil, že s ukončením národních blokád bude Maďarsko opět čelit zvýšenému tlaku nelegálních přistěhovalců. Mluvil v tranzitní zóně, která byla minulý týden předmětem soudního rozhodnutí Evropského soudního dvora.

Podmět soudu podali dva íránští a dva afghánští státní příslušníci, kteří uvízli v tranzitní zóně Röszke na jižní hranici Maďarska se Srbskem. Vstoupili do tranzitního pásma, kde žádali o azyl v Maďarsku, ale maďarské úřady se odmítly žádostí zabývat s tvrzením, že přicházejí ze Srbska, země považované za bezpečnou.

Maďarský ministr odpovědný za úřad předsedy vlády Gergely Gulyás ve čtvrtek na tiskovém briefingu uvedl, že „toto rozhodnutí by mělo Evropu připravit buď na možnost umožnit jednotlivým členským státům znovu získat kontrolu nad ochranou hranic, nebo přinést přísnější pravidla pro EU.“

Přejít nahoru