Německý „expert“ tvrdí, že spory o burkini a konflikty na koupalištích jsou znakem živoucí společnosti

Podle DPA se v červnu zvýšil počet incidentů na koupalištích. Nechyběly ani spory s použitím nožů, útoky na plavčíka nebo přelézání plotů na už tak přeplněná koupaliště. Některá koupaliště v Německu musela být podle DPA v červnu vyklizena, protože si návštěvníci vjeli do vlasů. Na některé berlínské plovárny musela být v minulosti přivolána policie.

Už několik let je na koupalištích v berlínských částech Neukölln a Kreuzberg, kde žije značný počet přistěhovalců, viditelná zvýšená přítomnost lidí ze soukromých bezpečnostních agentur. Muži v polokošilích s nápisem Security stojí u vstupů do bazénů a často provádějí ve dvojicích pochůzky po loukách. Přínosem je už jejich samotná přítomnost a cílem včas rozpoznat konflikty a urovnávat je. Stráž u vchodu rovněž prohledává tašky návštěvníků. Milovníci ovoce tak musí své nože na ovoce nechat doma.

Mnoho statných hlídačů má turecké nebo arabské kořeny. To má výhodu v tom, že diskuse při rozmíškách na okraji bazénu mohou vést například v turečtině. Více jazyků ovládají také příslušníci z protikonfliktního týmu Cool am Pool. Když to vše nepomůže, je nutné přivolat policii.
Berlínský kulturolog Wolfgang Kaschuba, který se zaměřuje na život ve velkoměstě tvrdí, že v dnešní době koupaliště na rozdíl od minulosti přitahují lidi ze všech společenských vrstev a věkových skupin. Vzhledem k rozdílným životním stylům tak vzniká i více třecích ploch. „Koupaliště se mění společně se společností,“ zdůrazňuje expert.

Lidé podle něj hájí své zájmy sebevědoměji a také bezohledněji než dříve. „Spory se dnes vedou o to, co je legitimní: jaká hudba a jak nahlas, nahota nebo burkini nebo na sebe nechat cákat,“ vysvětluje Kaschuba. Veřejné koupaliště je také scénou pro předvádění. To vše jsou znaky živoucí společnosti, i když je pak třeba řešit konflikty, uzavírá „expert“.

Zdroj zde.

Přejít nahoru