Nizozemsko: Zesílené volání mešity k modlitbě umlčané přežírnutým kabelem

Modrá mešita byla postaven jako první mešita v nizozemském hlavním městě, kde by se výzva k modlitebnímu vysílání zesílila přes reproduktory, uvádí nizozemský deník De Telegraaf.

Kontroverzní plán čelil velkému odporu místních obyvatel v Amsterdamu, kteří věří, že zesílení výzvy k modlitbě na bezbožné úrovně je agresivní, zbytečné, nepříjemné a v konečném důsledku je v rozporu s nizozemskými hodnotami. Přestože čelil rozšířené opozici, vedoucí imám Yassin Elforkani přesto pokračoval ve svém plánu.

Geert Wilders, vůdce národní populistické strany Freedom, vyjádřil své pocity ohledně plánu mešity zesílit svou výzvu k modlitbě v pípání a napsal: „Křičící nenávistné paláce se musí všechny zavřít. Udělejte to v Saúdské Arábii. Ale ne tady. Toto je naše země a islám nepatří do Nizozemska. “

Dokonce i starosta Amsterdamu, Femke Halsema, je proti zesílení modlitebního volání, ale říká, že s tím nemůže nic legálně udělat.

V říjnovém příspěvku na Facebooku představenstvo mešity uvedlo, že doufají, že hlasité volání k modlitbě pomůže „normalizovat islám v tomto krásném světovém městě Amsterdamu“.

Uctívači spolu s členy národního a místního tisku čekali před Modrou mešitou v 13:00, kdy byly zapnuty reproduktory, aby vysílaly modlitbu, ale k překvapení všech nebylo slyšet žádný zvuk.

Po minutách ticha mluvčí rady mešity neochotně oslovil média a řekl: „Je to velmi bolestivé. Zvukový systém selhal. Je to velmi nepříjemné. “

„Byli jsme plné vzrušení a venku bylo mnoho lidí. K našemu překvapení nic neznělo, “řekl mluvčí později novinářům z Het Parool.

„Včera jsme testovali zvukový systém a všechno fungovalo dobře. Nechtěli jsme to dnes dělat znovu, abychom omezili nepříjemnosti. Muselo se to stát včera nebo dnes ráno,“ pokračoval.

„Předpokládáme, že jde o žert,“ řekl mluvčí.

Přejít nahoru