V Praze se otevírá expozice Lesů ČR

Nová lesnická stálá expozice Lesů ČR “Lesy pro budoucnost” se 3. května otevírá v Národním zemědělském muzeu v Praze na Letné. Jak informoval Josef Vojáček, generální ředitel Lesů ČR, dělí se expozice na dvě části, které se doplňují.

V první stálé představujeme naše programy související se založením i ochranou nově vysazených lesů. Druhá část dává příležitost aktuálním tématům, jako je teď například jihomoravská oblast Soutoku. Chceme, aby lidé rozuměli současné proměně naší krajiny a věděli, co všechno děláme pro to, aby byla její obnova úspěšná,” říká Vojáček.

Veřejnost se tak dozví o lesích nové generace, které státní lesy vysazují na mýtinách po celé republice. Martin Zajíček, vedoucí odboru vnějších vztahů Lesů ČR vysvětluje: “Připravili jsme atraktivní virtuální procházku šesti lokalitami, jak budou vypadat za dvacet, třicet let. Návštěvníci se mohou ponořit do lesní tůně, přejít lávku nebo přebrodit horský potok. Spolu s komentovanými prohlídkami ale procházky lesy budoucnosti spustíme hned, jak to opatření dovolí.”

Připravují se i “malé” Dny za obnovu lesa, lesní brigády pro skupiny po deseti, dvaceti lidech, většinou rodinných příslušnících a přátelích. Termíny a místa konání podnik brzy zveřejní na www.klubnoveholesa.cz nebo ve stejnojmenné mobilní aplikaci.

Tak přijďte – do muzea i do lesa.

Přejít nahoru