Hlubocké obří kraslice pomáhají malé Adélce z Bavorovic postavit se na vlastní nohy

Až sedm set kilo vážící obří kraslice, pomalované v mnoha tvůrčích stylech profesionálními výtvarníky ale i dětmi ze základní školy a mnoha amatérskými umělci, už k Hluboké patří tradičně. „Je to akce, která snoubí rodinnou pohodu, sport a umění, ale především jde o myšlenku vzájemnosti a pomoci těm, kteří to potřebují nejvíc. A přitom si můžete naplno užít jara a krás Hluboké. Tohle myslím poutníci za obřími kraslicemi velmi dobře vnímají. A lidsky si velmi vážím toho, jak se hlubočtí občané zapojují aktivně a rádi, protože tahle akce má pro nás obrovský smysl, jejím výsledkem je pomoc druhému, a to lidi obzvlášť v téhle době spojuje,“ soudí starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa, který jako senátor převzal nad akcí tradiční záštitu.

Velikonoce na Hluboké odstartovaly na Velký pátek 2. dubna a potrvají do konce května. Letošní ročník byl kvůli řadě opatření a omezení pohybu přes hranice okresu specifický, ale hlubočtí organizátoři ze spolku Hope 4 you si poradili. „Organizovat jakoukoliv akci pro lidi letos bylo a stále je obtížné, ale nač máme techniku? Aby pomáhala. A s pomocí chytrých telefonů a jednoduché mobilní aplikace STRAVA jsme připravili trasy pro rodiny s dětmi, milovníky psů a jejich miláčky, pro chodce, aktivní sportovce, přespolní běžce i cyklisty. Ačkoliv ještě v části dubna platilo omezení pro pohyb přes hranice okresu, kdy si mohli užít pouze místní, v květnu je již vše při starém a přijíždějí za námi naši příznivci z celé České republiky,“ říká předsedkyně spolku Hope 4 you Valerie Chromá.

Ještě celý květen se mohou zájemci projít nebo proběhnout doslova od kraslice ke kraslici, užít si jarní Hluboké a přitom pomoci čtyřleté Adélce ze sousedních Bavorovic. Adélka je krásná šikovná bystrá holčička. Kvůli vrozené vadě nechodí, v sedu potřebuje oporu. Ale v souvislosti s poškozením míchy potřebuje kvůli refluxu moči do ledvin pravidelné cévkování, antibiotickou léčbu a neurorehabilitaci.   A právě malá Adélka bude příjemcem výtěžku z Velikonoc na Hluboké.

„Pomoc druhému má velký smysl. Myslím, že putování za obřími kraslicemi už můžeme považovat za hlubockou tradici, která přináší radost z pohybu, z osobních rekordů, ale především lidsky dobrý pocit. A teď v květnu, když už se trochu oteplilo a uvolňují se protiepidemická opatření, bude putování mezi kraslicemi obzvláštním zážitkem,“ soudí předseda komise turistiky a kultury hlubockého městského úřadu Jindřich Soukal.

Stačí k tomu málo: Rodiny s dětmi se mohou zapojit do rodinné hry, vyzvednou si mapku s umístěním kraslic v knihkupectví paní Olgy Trčkové ve Zborovské ulici a  začít si společně hrát. Pro  adrenalinové nadšence je ke stažení zdarma aplikace STRAVA. Běžce čeká sedmikilometrová trať značená bílou hvězdičkou, na cyklisty okruh 3,5 kilometru značený kruhem, a pro pejsky a jejich doprovod pětikilometrový cross se startem u Munického rybníka, značený srdíčkem. Všechny potřebné informace, mapy a aplikace najdou zájemci přehledně na www.velikonocenahluboke.cz.

Přejít nahoru