Potopí čeští piráti českou vládu?

Překvapivý posun v preferencích voličů přiměl Piráty, aby začali sbírat podpisy v parlamentu, aby mohli naplánovat hlasování o důvěře proti současné vládě, a pokud budou úspěšní, plánovali vyhlásit předčasné parlamentní volby již v červenci. Tento krok byl většinou projevem síly a provokace, která bude dobře hrát s jejich mladými městskými voliči. Kromě rozpaků předsedy vlády má však tento návrh malý praktický účinek, protože volby jsou naplánovány na 8. října bez ohledu na to.

Pro hlasování o důvěře potřebovali podpis 50 poslanců, kteří v současné době slouží poslancům, a přestože sjednocená opozice mohla snadno předložit toto množství podpisů, faktem je, že Piráti, kteří jsou zcela vlevo, by těžko získali podporu pravicového nebo centrističtí poslanci, i když by všichni v zásadě podporovali odvolání české vlády. Nakonec, 6. května, Piráti odložili své úsilí o dosažení předčasných voleb, citujíc rozhodnutí prezidenta oficiálně naplánovat datum na podzim. Dosáhli však svého cíle vytvářením kontroverzí na jedné straně a získáváním významné publicity v českých médiích na straně druhé.

Vzestup volebních pirátů lze mimo jiné vysvětlit zveřejněním výsledků vyšetřování výbuchu ve Vrběticích, do něhož byli zapojeni ruští tajní agenti. Tato zpráva vyvolala mezi českou veřejností obrovské pobouření. Zatímco předseda vlády Babiš i prezident Miloš Zeman vyzvali k uvážlivé reakci na tato zjištění, Pirátům se podařilo vyvinout vlnu veřejného hněvu a požadovat vyhoštění ruských diplomatů a odsouzení Ruska na fórech EU.

Ačkoli jejich výrazný a jednoznačný postoj do značné míry odrážel náladu veřejnosti v zemi, pokud jsou aktuální zprávy o vrbětické explozi správné, mohlo by se jim to při podzimních volbách vracet. Bylo oznámeno, že vyšetřování po výbuchu zjistilo, že v inventáři stále chybí tisíce raketometů, ručních zbraní a velké množství munice. To podle majitelů skladu munice nelze vysvětlit rozptylem těchto položek během výbuchu.

Bez ohledu na to, zda byli do incidentu zapojeni ruští agenti, nález zpochybňuje původní závěr vyšetřování týkající se motivů pachatelů.

Původně se předpokládalo, že exploze byla výsledkem možného atentátu. Pokud se zprávy o velkém množství chybějících zbraní ukáží jako správné, mohlo by to vrhnout na incident zcela nové světlo a zpochybnit hlasovou protiruskou kampaň Pirátů. Incident a následná diplomatická tit-for-tat přinesly rusko-české vztahy na nové minimum, což zase komplikuje postavení velké a vlivné ruské komunity v České republice.

I kdyby nové průzkumy byly správné a radikální levicoví Piráti mohli získat více než čtvrtinu hlasů s liberálními, proevropskými koaličními partnery STAN, je velmi nepravděpodobné, že by mohli sestavit příští českou vládu. Růst jejich podpory by však mohl zkomplikovat práci příští centristické vládě, což je nejpravděpodobnější scénář po říjnových volbách.

zdroj: RMX

Přejít nahoru