Co je rakouská ‚islámská mapa ‘a proč je kontroverzní?

Na sociálních médiích lidé porovnávali protimuslimská znamení s antisemitskými znameními, která byla uvedena během rakouské nacistické okupace.

Mapový projekt není nový. Již v roce 2012 byla vytvořena „islámská mapa“ jako projekt financovaný EU a ministerstvem vnitra, ve kterém byly islámské asociace a jejich geografické umístění v Rakousku dostupné na webových stránkách Vídeňské univerzity. Projekt byl kritizován a již není online.

Nejnovější online mapa byla společným projektem Dokumentačního centra pro politický islám a Vídeňské univerzity.

Dokumentační centrum pro politický islám založilo v roce 2020 rakouská koaliční vláda (ÖVP a Zelení) s úmyslem vědecky dokumentovat a zkoumat tzv. „Politický islám“, definovaný jako nábožensky motivovaný politický extremismus.

Kritici tvrdí, že středisko vyzdvihuje náboženství islámu zapojené do politického extremismu a poukazuje na to, že neexistují žádná podobná centra, která by monitorovala jiná náboženství.

Při odhalení nejnovější islámské mapy akademik Ednan Aslan z vídeňské univerzity novinářům řekl, že ukáže rozmanitost islámského života v Rakousku ve všech jeho odstínech, a poukázal také na to, které instituce pozitivně přispívají k integraci, například jako nabídka kurzů němčiny nebo péče o uprchlíky.

Žádné „obecné podezření“ z muslimů

Dodal, že mapa může vládě také umožnit sledovat možné zahraniční vlivy na organizace a zjistit rozdíl mezi náboženstvím a ideologií politického islámu.

Podle rakouských novin Kleine Zeitung Raab popřel, že by existovalo „obecné podezření“ z muslimských organizací. Píše portál Thelocal.at.

Mapa je nyní offline, sleduje to, co Aslan popsal jako „šokující a znepokojující“ akce „nejrůznějších pravicových extremistů“, a které odsoudil „nejsilnějším možným způsobem“.

Řekl, že věří, že v Rakousku stále existuje „naléhavá potřeba“ objektivní debaty o islámu, a uvedl, že mapa islámu k tomu může významně přispět.

Mnoho muslimů žijících v Rakousku je však proti zveřejnění mapy, která podrobně zaznamenává 623 muslimských organizací v Rakousku.

Přejít nahoru