Řecko: 4 000 uprchlíků přemístěných do jiných zemí EU. „Jsme hrdí na to….” řekl Gianluca Rocco, vedoucí mise Migrační agentury OSN

„Jsme hrdí na to, že můžeme během zkoušek označit přemístění 4 000 lidí z Řecka, a jsme přesvědčeni, že dokážeme více společně s Řeckem, našimi partnery a vládami v celé Evropě,“ řekl Gianluca Rocco, vedoucí mise Migrační agentury OSN (IOM) v Řecku.

Program prolomil hranici 4 000 relokovaných, když ve čtvrtek z Řecka do Francie přiletělo 43 žadatelů o azyl, uvádí se v prohlášení uprchlické agentury OSN (UNHCR), IOM a Dětského fondu OSN (UNICEF). Tyto tři agentury uvedly, že „společně podporují další kroky k předvídatelnému a systematickému evropskému mechanismu přemisťování“.

UNHCR uvedl, že řecké ministerstvo pro migraci a azyl bude nadále koordinovat „proces identifikace a zpracování dětí, aby bylo zajištěno, že přemístění je v nejlepším zájmu každého dítěte“ – za pomoci zvláštního tajemníka pro ochranu dětí Nezletilí bez doprovodu, UNHCR, IOM, UNICEF, Evropský podpůrný úřad pro otázky azylu (EASO) a Řecká azylová služba.

Po požáru v táboře Moria v září 2020 na řeckém ostrově Lesbos se významně zvýšilo úsilí řeckých orgánů o přemístění uprchlíků z ostrovů v Egejském moři na řeckou pevninu a do dalších zemí EU.

K dnešnímu dni přijalo 13 zemí, včetně Německa, Francie, Portugalska, Finska, Belgie, Irska, Norska, Litvy, Bulharska, Itálie, Nizozemska, Švýcarska a Lucemburska, všechny ty, které byly přemístěny – ačkoli většina lidí byla přemístěna do řecká pevnina.

„Evropské státy prokazují zásadní solidaritu s řeckými komunitami přesídlením uprchlíků a zranitelných žadatelů o azyl a toto úsilí by se mělo stát normou a mělo by se rozšířit,“ uvedla Mireille Girard, zástupkyně UNHCR v Řecku.

„Přesídlení ukazuje, že abychom pomohli pobřežním zemím řídit příjezdy, je nutný mnohostranný přístup – pouze společnou prací a sdílením odpovědnosti můžeme čelit společným výzvám a zajistit řešení pro nejzranitelnější uprchlíky a žadatele o azyl,“ dodala.

Přejít nahoru