Klimatická šou skončila. Gretha Thunberg priznala, že naletela podvodníkom

Celý deň venovaný klíme bol obsadený medzinárodným publikom a niesol sa v znamení riešení, inšpirácie ľudí, predstavovaní úspešných projektov v oblasti boja proti zmene podnebia a znečisteniu. Každý rečník priniesol príbeh o vlastných opatreniach z oblasti podnebia. Od politikov, obchodníkov, finančníkov, vedcov, aktivistov, inovátorov až po zástupcov miest a regiónov. Na summite rečnil dokonca aj športovec Peter Sagan. WAS mal tento rok skutočne povzbudivú a pozitívnu atmosféru a jeho symbolom sa stalo motto: “Dokážeme to!” Vystupovali na ňom popredné osobnosti zo sveta environmentálnych vied a aktivizmu, vrátane takých klimatických celebrít, ako je Gretha Thunberg. Pódiá však dávno utíchli, hostia sa rozpŕchli a médiá už píšu o úplne niečom inom. Vlastne, nespomínam si, že by na Slovensku o ňom médiá – tradične ako po iné roky, informovali aj v tomto roku. Summit prešiel bez povšimnutia. Iste, svet má v roku 2021 zrazu iné starosti, ako je klíma. Ale, je to naozaj tak?

Z rečníkov ma najviac prekvapila aktivistka Gretha Tunberg, o ktorej sa svojho času písalo, ako o tvári globalizmu, financovanej korporáciami. Evidentne korporátnemu záujmu o svetovú klímu iba naletela. Asi rovnako, ako naletela polovica sveta. Svedčí o tom jej reč, ktorú takmer celú venovala korporátnym manipulátorom, citujem: “Zajtra uplynie 150 týždňov od začiatku školského štrajku pre klímu. V tomto období sa čoraz viac ľudí na celom svete prebudilo do klimaticko-ekologickej krízy, ktorá vytvára čoraz väčší tlak na vás – na ľudí pri moci.

Nakoniec bol tlak verejnosti príliš veľký, mali ste na sebe oči celého sveta. Takže ste začali konať. Konať pri prijímaní opatrení v oblasti klímy. Pripomínalo to však nápadne hranie rolí. Hru na politiku, hru so slovami, hru s našou budúcnosťou.

Predstierali ste zodpovednosť. Pôsobili ste ako záchrancovia, keď ste sa nás snažili presvedčiť, že o veci je postarané, zatiaľ čo rozdiel medzi vašou rétorikou a realitou sa stále zväčšuje. A keďže úroveň povedomia je taká nízka, tak vám to takmer prešlo.

Ale povedzme si jasne – to, čo robíte, nie je o opatreniach v oblasti podnebia alebo o reakcii na núdzovú situáciu. Nikdy to tak nebolo. Toto je komunikačná taktika, zamaskovaná rovnako, ako vaša politika. (…) Predstierate, že sa po pandémii „vrátite k lepšiemu“, aj keď všetci vieme, že boli minuté astronomické sumy peňazí pričom na zelené projekty nezvýšilo. Napríklad skupina G7 naďalej utráca miliardy viac na fosílne palivá a budovanie infraštruktúry pre fosílne palivá, namiesto toho, aby ich vynakladala na čistú energiu.

Toto kompenzujete krásnymi slovami a sľubmi, že v budúcnosti znížite emisie uhlíkových plynov na úplnú nulu.. A keď vaše prázdne slová nestačia a protesty zosilnejú, tak reagujete tak, že protesty urobíte nezákonnými. (…) Výsledkom je, že mladí ľudia na celej tejto planéte už nemajú pochopenie pre vaše klamstvá. Stále sa vzďaľujete nás a od reality. Pred niekoľkými rokmi ste stále mohli tvrdiť, že sme išli správnym smerom. Dnes to už nie je možné. Predpokladá sa, že rok 2021 bude rokom s druhým najvyšším nárastom emisií vôbec. (…) Pandémia raz a navždy preukázala, že ste to s klimatickými a ekologickými núdzovými situáciami nikdy nemysleli vážne a nikdy ste nerátali s nimi, ako s mimoriadnymi udalosťami. (…) Keď sa pandémia rozvinula, nepovedali ste „z toho bude mať prospech priemysel, kde sa vyrábali masky na tvár. (…) Hovoríte veci len kvôli tomu, že vaše slová sú iba vaším hraným scenárom. Ale keď ste zaneprázdnení prácou na javisku, zdá sa, že zabúdate na to, že klimatická kríza nie je v budúcnosti ničím vzdialeným, ale už teraz berie mnoho životov ľudí, v najviac postihnutých oblastiach. Je to pre vás iba hra na získavanie hlasov, popularity, bodov na akciovom trhu alebo vaša ďalšia dobre platená pozícia v práci alebo lobizme. (…) Môžete samozrejme v hraní pokračovať. Hovoriť svoje repliky, nosiť svoje kostýmy. Môžete a asi aj budete predstierať. Príroda a fyzika vám to však nežerie. Prírodu a fyziku vaše divadlo nebaví ani nerozptyľuje. Publikum sa unavilo. Šou skončila,” vyhlásila na koniec Gretha.

https://twitter.com/hashtag/WorldAustrianSummit?src=hashtag_click

Napadlo ma pri čítaní Grethynho prejavu, aj prejav pani prezidentky Čaputovej v Bratislave, dňa 12. decembra 2020. Prezidentka vo video príhovore v rámci virtuálneho globálneho klimatického summitu vyzvala lídrov krajín, aby sa boj proti klimatickej kríze stal spoločnou úlohou všetkých štátov. Odvtedy prešlo pol roka a naša najznámejšia environmentálna aktivistka sa viac k environmentalistike nedostala. Nenašla si čas ani na WAS, ktorý sa konal iba pár km od Bratislavy. Z povinnosti posadila v lese pár stromčekov a na klímu, akosi zabudla. Iste, svet pani prezidentky má v roku 2021 iné starosti, ako je klíma …

Gretha hovorila aj o pani Čaputovej  keď vyhlásila, že pandémia je len politické predstieranie najmocnejších. Šou teda skončila aj na Slovensku.

Autor: Tony Belohorec

Přejít nahoru