Cestovatelé natočili ceny jídel v chorvatském městečku Vodice. Při placení málem omdleli

„Spíše to vypadá, že město vzniklo hlavně kvůli turistice,“ zmiňuje na záznamu citovaná cestovatelka. Jako příklad svých slov uvedla návštěvu restaurace a kavárny. „Měli jsme vždy jiného číšníka. Jeden byl ze Záhřebu, druhý ze Sarajeva. To vlastně podporuje myšlenku, že město je tu hlavně kvůli turistice,“ podotkla ještě jednou.
S tím souhlasil i její partner.

„Ano, určitě. A ještě bych chtěl říct vzhledem k tomu, co už bylo řečeno, že je to tu velmi drahé! Ačkoli je to typické spíše pro centrální Evropu, tak my jsme měli poměrně obyčejné jídlo, byly to kalamáry, měli jsme k tomu colu a fantu a platili jsme přes třicet eur (zhruba 800 korun). Je to jednoduše proto, kolik je tu turistů,“ uzavřel sumář.

Pokud bychom se však vrátili na začátek, spatřili bychom pár v autobuse. Právě vyrazili poznávat krásy Vodice. Z fotografií je patrné, že na konci června letošního roku nebylo město právě natřískané. Chodit se dalo prakticky všude, davy vidět nebyly. Prázdno bylo také podél pobřeží, kde kotvily desítky lodí.

Jako první mladý pár zaujala studna přání. Jde o místní atrakci, náležitě označenou, kam každý může vhodit minci a něco si přát. Zmíněný pár tak učinil. Poté se přesunul do liduprázdné restaurace, která se nevědomky stala středobodem následujícího dění.

Zážitky z chorvatské Vodice

Ačkoli oba několikrát řekli, jak je Vodice drahá, jídelní lístek na přímořské letovisko nepřekvapí. Rajčatová polévka vycházela v restauraci Harry na 90 korun, boloňské špagety na 220 korun, rizoto o něco dráž; na tři stovky.

Oba si nakonec dali hranolky, kalamáry a nealko.

Pár byl z cen evidentně zaskočený.

Když se pak dívka zeptá přítele, zdali si dá ještě dezert, muž si s patrnými výčitkami v obličeji objednává zmrzlinu. Také zde jsou vidět ceny. Jeden kopeček vyšel na přibližně 23 korun, tři kopečky na ani ne padesát korun. Těžko tedy říci, v čem je Vodica pro zmíněné recenzenty tak drahá. Například v Itálii nebo ve Španělsku jsou v turistických lokacích zmíněné částky jednou tak vysoké.

„Asi by to nebyla úplně první volba, jakou bych měla, ale pokud hledáte místo na jeden nebo dva týdny pro dovolenou, Vodica tím místem je,“ uzavírá dívka na záznamu. Oba pak potvrzují, že se ještě vydají na další místa v oblasti, aby přinesli lepší porovnání po vzoru turistického průvodce.

Popsané video přineslo i reakce. O jednu z nich se dokonce postaral tamní obyvatel.

„Jako místní, který jsem strávil celé dětství ve Vodici, mohu říci, že před deseti lety bývalo lépe. Lepším mám na mysli noční život, zejména pro mladší lidi. Bylo to mnohem živější. Teďka nemohu říci totéž. Navíc se ceny šíleně zvýšily, je zde nedostatek investic do cestovního ruchu, takže si lidé začali vybírat jiné destinace. To je můj názor. Na zdraví,“ vzkázal.

ParlamentníListy.cz přinášejí materiál v rámci chystaného cyklu, v němž budeme upozorňovat na zážitky čtenářů právě s Chorvatskem jakožto dlouhodobě populárním místem pro letní dovolené.

zdroj: parlamentnilisty.cz

Přejít nahoru