Švédové se obávají nárůstu kriminality migrantů

17. července byla pětiletá dívka a šestiletý chlapec náhodně zastřeleni členy gangu, kteří na sebe útočili na jižním předměstí Stockholmu zvaném Flemingsberg. Naštěstí obě děti přežily, ale to, co se stalo, otřáslo veřejností. Pozorovatel EU připomněl, že ačkoli je míra kriminality ve Švédsku obecně nízká, střety mezi gangy jsou stále rostoucí obavou, přičemž oběťmi bojů se stávají i nevinní kolemjdoucí.

V loňském roce se 12letá dívka stala obětí střelby na okraji Stockholmu; v posledních dnech byli právě obviněni tři lidé.

Ministr vnitra Mikael Damberg sdělil tiskové agentuře TT ohledně nedávné střelby, že gangy nevykazují žádnou empatii. Jak řekl, na to by si Švédi neměli zvykat – chápe, že lidé jsou naštvaní a bojí se. Píše portál RMX.

The Economist připomněl, že na konci května se na okraji Göteborgu na předměstí Hjällbo střetla asi stovka mladých mužů, většinou Afričanů a Středního východu. Střet soupeřících gangů byl způsoben ukradeným mopedem. O dva dny později byl v nedalekém obchodě zastřelen muž do zadní části hlavy, pravděpodobně jako odplata. Poté na jiném předměstí, v Biskopsgårdenu, byl zastřelen policista.

Jen o několik dní později byl v holičství na okraji Frolundy zabit muž. Dokument připomíná, že za posledních patnáct let mělo Švédsko nejvyšší podíl úmrtí v důsledku střelby v Evropské unii. Podle statistik OSN a Eurostatu, které porovnávají údaje z 22 evropských zemí, bylo Švédsko v letech 2014 až 2017 na druhém místě za Chorvatskem, ale následující rok poskočilo na první místo. Oběťmi jsou obvykle muži ve svých dvaceti letech. Počet smrtelných střel ve Švédsku je dvakrát a půlkrát větší než evropský průměr.

Většina případů se odehrávala na předměstí, které úřady nazývají „sociálně znevýhodněné“ – kde je vysoká nezaměstnanost, žáci dosahují podprůměrných hodnot a velké procento rodin žije ze sociální pomoci. V praxi se většinou jedná o sousedství obývaná přistěhovalci.

Přejít nahoru