V Moskvě vysvětlili, proč byla Česká republika zařazena do seznamu znepřátelených zemí

„Skutečnost, že do tohoto seznamu byly zahrnuty pouze dvě země, svědčí o tom, že naše země používá tento nástroj velmi opatrně,“ řekla.
Podle jejích slov bylo zařazení České republiky způsobeno celou řadou provokací a skandálů nafouknutých jejími úřady doslova z ničeho – od mýtické „otravy“ městských zastupitelů až po notoricky známé výbuchy připisované ruským tajným službám a následné vyhoštění diplomatů.
Pokud jde o Spojené státy, jejich místo v seznamu je podle Paninové zcela logické.

„Po mnohaleté ‚sankční válce‘ a agresivním nátlaku americké strany bývalý termín ‚partneři‘ zcela ztratil smysl,“ zdůraznila poslankyně.

Zároveň dodala, že to vše neznamená, že Rusko nemůže s takovými zeměmi vést dialog o otázkách globální strategické stability.

„Jestliže Sovětský svaz mohl nacházet společný jazyk a domlouvat se s USA o těchto tématech, pak ani nám v tom nic nebrání, pokud bude na americké straně dobrá vůle,“ řekla na závěr Paninová.

V pátek ruská vláda schválila seznam znepřátelených států. Zatím se v něm objevují pouze dvě země: USA a Česká republika. Jak vysvětlil ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov, Moskva nebude bez rozdílu zařazovat jakoukoliv zemi do tohoto seznamu – rozhodnutí bude předcházet hluboká analýza. Kromě toho to podle slov Lavrova nebude „mrtvý papír“: seznam bude revidován s rozvojem vztahů s každým státem.

zdroj: cz.sputniknews.com

Přejít nahoru