Muslimští chlapci odmítli podat ruku učitelce, Švýcaři se bouří

Švýcarsko řeší případ dvou muslimských chlapců, kteří odmítli podat ruku svým učitelkám. Zdejší zvyk potřást si před začátkem a po skončení školního dne ruku s kantory je prý proti jejich víře, protože se nesmí dotýkat cizích žen. Škola jim proto tento zvyk odpustila. Kritici však namítají, že je to nedílná součást místní kultury, píše portál iDNES.cz.

Švýcarští žáci si se svými učiteli běžně potřásají rukou dvakrát denně – na začátku i konci každého vyučovacího dne. Střední škola ve městě Therwil nedaleko Basileje však vyvolala vlnu kritiky, když dvěma studentům tento způsob pozdravu odpustila. Chlapci ve věku 14 a 15 let se totiž stěžovali, že jim jejich muslimská víra zakazuje dotýkat se cizích žen, a nechtěli si proto podávat ruku s učitelkami.

Způsob, jak situaci vyřešila, považuje škola za přijatelný kompromis. “(Chlapcem) již není povoleno podávat ruku žádným učitelem, mužům nebo ženám,” uvedl ředitel školy Jürg Lauener s tím, že se tak škola zároveň vyhnula i možné diskriminaci.

Kritici, mezi nimiž je i mnoho politiků, však s takovým postupem nesouhlasí. “Nemůžeme to akceptovat jménem náboženské svobody. Podání ruky je součástí naší kultury,” prohlásila ministryně spravedlnosti Simonetta Sommarugaová pro stanici SRF. Podobně reagovala i Švýcarska unie učitelů nebo předseda komise pro vzdělávání ve švýcarském parlamentu Felix Muerte. “Dnes je to potřesení rukou, a co to bude zítra?” Řekl v rozhovoru pro server 20 Minuten.

Viac info na hnonline.sk

Přejít nahoru