Projekt integrace imigrantů na školách krachuje. Situace je beznadějná. Učitelé se ale o tom bojí mluvit

Susanne Wiesingerová je učitelkou už pětadvacet let. Skvěle zná situaci ve vídeňském školství, protože se už dlouho dobu angažuje v sociálnědemokratickém odborovém svazu učitelů. Sama učí ve škole ve čtvrti Favoriten, kde muslimové představují 30 procent obyvatel. Teď varuje před katastrofálními důsledky postupné islamizace škol.

Podle Wiesingerové problémy „už v podstatě nelze vyřešit“, zejména proto, že se příslušní lidé bojí mediální kritiky kvůli údajné xenofobii. Podle učitelky vedení škol činí na řadové učitele nátlak, aby veřejně nemluvili o problémech s integrací islámských imigrantů.

Celá věc má také politické pozadí: ve Vídni vládnoucí levice nechce přiznat, že projekt integrace imigrantů selhal, jelikož se bojí nárůstu podpory pravicových stran.

Wiesingerová se přitom domnívá, že integrace je utopií. „Myslím si, že rozdíl mezi jejich a našim světem je tak velký, že to už není možné smířit. Pro mnoho mých žáků je šaría určitě důležitější,“ stěžuje si.

Podobného názoru je i Christian Klar, ředitel Evropské školy Franze Jonase ve Vídni. Podle něj lze ve vídeňských školách už delší dobu pozorovat vliv „konzervativního, téměř rasistického chápání islámu“.

Ve vídeňských školách už je víc muslimů než katolíků. Ze sčítání rakouských úřadů vyplývá, že v loňském roce bylo mezi žáky 32 tisíc muslimů a 30 tisíc katolíků.

zdroj: krone.at a freeglobe.cz

Přejít nahoru