Spevák Klus sa spýtal Čechov, prečo sa boja utečencov. Rozpútal peklo, v ktorom ľudia neskrývali emócie

Na Instagrame aj Facebooku Tomáša Klusa sa nedávno objavila jedna jediná otázka, ktorá poriadne rozvírila vody na sociálnych sieťach.

„Prečo sa Česi boja ľudí utekajúcich pred vojnou?„ napísal spevák na sociálnych sieťach a dodal hashtag #nejvetsimbohatsvimevropyjemir.

https://www.facebook.com/TomasKlus/posts/376506233843890

Keď však túto otázku zdieľal, strhla sa doslova búrka. Ľudia jeho postoj nechápali a uvádzali, že vec prekrúca či zjednodušuje. Veľa z nich sa potom Tomášovi snažilo vysvetliť, prečo majú Česi taký názor, aký majú.

„Možno sa neboja ľudí, ale ich ideológie, náboženstvá spojeného so zákonmi, kedy v pokoji ukameňujú ženu za to, že bola znásilnená, pretože pošpinila meno svojho muža, keď fyzické tresty sú súčasťou správneho prístupu muža k žene, keď deti sú majetkom mužov a dievčatká sa v 8 rokoch vydávajú za starých dedkov, kedy v prípade náboženskej vojny je nutné zabíjať všetkych neveriacich. Toto je kultúra, v ktorej chcete, aby vyrastali Vaše dcéry, Tomáš?!“ pýtala sa zhrozene jedna zo žien.

Aj ďalší uvádzali, že nie sú pre prijímanie takých ľudí, „pretože nemajú rešpekt a pokoru pred mojou rodinou, mojou kultúrou, mojou vlasťou…„

„My sa nebojíme ľudí utekajúcich pred vojnou. História Európanov naučila, že prijať sem ľudí s inou kultúrou odmietajúcich sa prispôsobiť tej našej, našim tradíciám, zvykom a rešpektovaniu zákonov, sa nám vždy vypomstilo,“ zaznelo ďalej. Niektorí síce písali, že sa takýchto ľudí neboja a majú pochopenie pre ľudí, ktorí utekajú pred vojnou, ale je tu jedno veľké ALE…

„Myslím si, že by sa mali postarať tie krajiny, ktoré sú kultúrne najbližšie. Ja by som tiež neutekal do Číny či iných krajín, ktoré sú mi kultúrou a mentalitou cudzie. Pomáhať by sa malo, ale v takej miere, aby to nezasiahlo práve tých, ktorí pomáhajú, pretože potom už nepomôžu nikomu,„ myslí si jedna komentujúca. Iní navyše poukazovali na to, že „utekajú v drvivej väčšine mladí chlapi a ženy a deti nechávajú vo vojne. „Hrdinovia!„ podotýkali ironicky.

„Myslíte, prečo sa boja tých mladých, silných chlapov, ktorí miesto, aby bránili svoju krajinu, tak zdrhajú za lepším?„ poupravili niektorí Klusovu otázku.

Ďalší potom argumentovali tým, že multikulturalizmus jednoducho fungovať nebude. Spomínali tiež krádeže, vandalizmus, ale i znásilňovanie žien a iné ubližovanie.

„Milý Tomáš, nejde o to, pred čím utekajú, ide o to, čo prinášajú. Bohužiaľ často prinášajú neprispôsobivosť, nepokoje a mnohokrát aj kriminalitu. Keby našim životným podmienkam boli ústretoví a prinášali by mier a pokoj, tak by to nikomu nevadilo,“ písali mu ľudia.

Iní boli doslova zhrození tým, čo Klus napísal a nechceli veriť tomu, že by to mohol myslieť vážne: „Tomáš, to nemyslíš vážne!? Islamistov naozaj nie! Neblázni! Majú svoje hlavy, svoje náboženstvo, neprispôsobiví atď. Mám mega úctu k ľuďom, ale mám aj svoje hranice.„

Veľa ľudí tak so spevákom nesúhlasila. Používatelia napríklad písali, že sú náhodou Česi až veľmi tolerantní…

„Myslím si, že náš národ je dosť tolerantný. Rastú tu mešity, synagógy a kostoly dohromady vedľa seba. Pozrime sa do sveta, kde si slobodne bez strachu zájdete do kostola a či ich v týchto krajinách vôbec nejaké nájdete? Budem vítať každého, kto mi nebude vnucovať jeho vieru a kto bude ochotný rešpektovať našu krajinu. Inak sa môže stať, že doma už nebude doma,“ zaznelo.

Niektorí spomínali, že sa ľudia možno „boja„ preto, že sa medzi tými, čo utekajú pred vojnou, môžu tiež votrieť ľudia, čo tu vojnu vyvolali… A dokonca sa ozvalo aj pár ľudí, ktorí Tomášovi odkazovali, že by si mal najprv pozametať pred svojich prahom.

„Ja som sa vás kedysi pýtala, koľko si týchto migrantov vezmete domov. Bez výberu žena, dieťa, vek. Neodpovedali ste mi. A dodnes žiadneho doma nemáte. Máte nový dom, zmestí sa ich veľa. Máte aj na chleba – uživíte ich dosť. Bolo by teda vhodné začať u seba a až potom sa pýtať na nezmysly a súdiť,“ oprela sa do neho jedna z užívateliek.

Ľudia tiež začali uvádzať Francúzsko či Nemecko ako odstrašujúci prípad, kedy krajiny prijali migrantov. „Opýtajte sa obyčajných Nemcov, či sú z migrantov nadšení, keď si ich Angela pozvala,„ ozvalo sa.

A do diskusie sa s ním pustila aj česká spisovateľka Radka Třeštíková: „Dobre, poďme najprv vyriešiť, prečo sú zbabelí Česi, keď si myslíš, že nás to dovedie k vyriešeniu otázky, prečo sú zbabelí Afganci „ V komentároch potom Třeštíková dodala, že síce strach Afgancov chápe, ale tú nutkavú potrebu skritizovať v tejto, zatiaľ dosť neprehľadnej situácii, vlastný národ, nie. Čím narážala na vyjadrenie Klusa.

Avšak, v komentároch sa objavili aj názory, kedy sa ľudia postavili na stranu Tomáša a zastávali rovnaký pohľad na vec.

„Ja sa ich nebojím. Byť v ich koži, urobím to isté,“ zaznelo. A o svoju odpoveď na Tomášovú otázku sa podelil tiež spevák Ondřej Ruml. „Pretože my Česi sme malomeštiaci Európy. Máme radi zjednodušujúce tézy, riešenie, vysvetlenie… Čohokoľvek, čomu nerozumieme, sa obávame. Rýchle súdy a predsudky – to je naše,“ kritizoval svoj národ.

 

Tomáš Klus

Klus je český pesničkár, textár, skladateľ, herec a bývalý moderný päťbojár. Svoju hudobnú kariéru odštartoval v roku 2007, kedy vyhral s piesňou List spevácku súťaž Czechtalent Zlín. O rok neskôr mu firma Sony BMG vydala jeho prvý album Cesta do záhu(d)by. Následne napísal a nahral hudbu pre film Anglické jahody. V roku 2009 nasledoval druhý album Hlavní uzávěr splínu a spolu s ním vyšiel aj jeho prvý spevník „Já, písničkáŘ“.

Na svojom konte má niekoľko úspechov – v roku 2010 sa stal spevákom roka hudobných cien TV stanice Óčko aj výročných Anjelov, v rokoch 2011 a 2012 získal strieborného a zlatého Českého slávika.

Klus sa ale zaujíma aj o charitu a je súčasťou rôznych projektov. Napríklad na Veľkú noc 2011 odvysielala ČT reláciu Klus pro Kuře, kde dotyčný vystúpil ako moderátor aj ako jeden z interpretov.

Pokiaľ ide o Klusa a herectvo, v septembri 2012 absolvoval štúdium herectva na Divadelnej fakulte Akadémie múzických umení. Zahral si napríklad v rozprávkach Traja bratia a Tajomstvo starej bambitky, v seriáli Hop alebo Trop či vo filmu Šejdrem. Ľudia ho ale môžu poznať aj z divadla, pretože účinkuje napríklad v Deadline v pražskom Divadle Ypsilon.

Čo sa týka jeho osobného života, Klus teraz žije spokojným rodinným životom. S manželkou Tamarou Klusovou (predtým Kubová) má dcéry Jozefínu a Jenovéfu a syna Alfréda. Rodina žije v Mníšku pod Brdy, kam sa presťahovala z Prahy.

Přejít nahoru