Česko nabízí běloruské běžkyni vízum, Lukašenkův režim ji chce vrátit z olympiády

Česko nabízí běloruské běžkyni Kryscine Cimanovskej vízum, aby se vyhnula nucenému návratu do své vlasti, oznámil v neděli český ministr zahraničí Jakub Kulhánek.

Jak informoval portál Novinky.cz, 24-letou sportovkyni a kritičku režimu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka podle jejích slov nutí předčasně se vrátit z olympijských her v Tokiu do vlasti.

Cimanovská měla závodit v pondělí v běhu na 200 metrů, ale běloruský tým ji v neděli odvezl na letiště. Zavolala policii, která ji po několika hodinách strávených na letišti odvezla na bezpečné místo.

“Situaci kolem běloruské sprinterky Krysciny Cimanovskej považuji za skandální. ČR je připravena pomoci. Po dohodě s premiérem a ministrem vnitra její nabízíme vízum pro vstup na území, aby se u nás mohla ucházet o mezinárodní ochranu. Naše ambasáda v Tokiu je také připravena pomoci, “informoval Kulhánek na Twitteru.

V otevřeném dopise vyzval vládu na pomoc předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser. Podle něj by v případě udělení azylu mohla Cimanovská přijet do ČR vládním speciálem, kterým se budou do vlasti vracet čeští reprezentanti.

Jako dříve informovali zpravodajská televize BBC a portál Meduza.io, běloruská atletka měla v pondělí startovat v ženské disciplíně běh na 200 m. Před několika dny však zveřejnila na sociální síti Instagram video, ve kterém kritizovala vedení běloruského olympijského týmu za to, že bez jejího vědomí rozhodlo o tom, že se zúčastní i na štafetě 4×400 metrů. V neděli měli následně podle jejích slov za ní přijít její trenéři a oznámit jí, aby se sbalila, protože letí zpět domů do Běloruska.

“Žádám Mezinárodní olympijský výbor (MOV) o pomoc. Byl na mě vyvinut tlak a snaží se mě vyvést ze země bez mého souhlasu, proto žádám MOV, aby zasáhl, “napsala běžkyně na sociální síti Telegram.

Do Běloruska se nevrátí
Cimanovskú měli na letiště doprovodit dva členové běloruské delegace v Tokiu – psycholog a jeden představitel Národního olympijský výboru Běloruska. Na letišti se však atletka obrátila na policii.

Pro agenturu Reuters atletka uvedla, že do Běloruska se nevrátí. Podle běloruského novináře z portálu Next se Cimanovská plánuje obrátit na rakouské velvyslanectví v Tokiu a požádat o azyl.

Více info na aktuality.sk

Přejít nahoru