Eurokomise vyzvala státy EU přijmout uprchlíky z Afghánistánu. Rakouský kancléř Kurz se postavil proti, protože jejich je nemožné integrovat

Evropská komise (EK) vyzvala všechny země Evropské unie, aby prostřednictvím programu přesídlení Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) přijaly více lidí z Afghánistánu. Informovala o tom v neděli agentura DPA.

“Kromě tamních bývalých diplomatů a místních zaměstnanců s rodinami existují i ​​další skupiny, které naléhavě potřebují pomoc, jako například aktivisté za lidská práva a novináři,” řekla pro německý nedělník Welt am Sonntag eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová.

“Jde také o ochranu dívek a žen,” uvedla komisařka s apelem, aby všechny členské země EU “zvýšily své kvóty pro přesídlení uprchlíků v rámci programu UNHCR”. Důležité je podle ní zajistit uprchlíkům legální, řádnou ochranu v rámci tohoto programu, aby se nevydávaly na nebezpečné cesty, při kterých převaděči budou využívat jejich nouzi.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz navzdory převzetí moci v Afghánistánu radikálním islámským hnutím Taliban nechce poskytnout ochranu dalším uprchlíkům z této země.

“Nejsem názoru, že bychom měli v Rakousku přijímat více lidí, právě naopak,” prohlásil Kurz v rozhovoru pro televizní stanici Puls 4. Interview vysílat v neděli večer, vyjádření z něj přinesla v sobotu předem agentura DPA. Píše portál INFOVOJNA.

V Rakousku se v současnosti nachází více než 40.000 Afghánců, což je jejich druhá největší skupina v Evropské unii v poměru k počtu obyvatel hostitelské země.

Přijetí dalších Afghánců Kurz z tohoto důvodu odmítá. “K tomu během mého působení v úřadu kancléře nedojde,” dodal s poukazem na “mimořádně náročnou integraci” této skupiny obyvatelstva: “Přijmout lidí, které nelze integrovat, je pro nás jako zemi obrovský problém.”

Přejít nahoru