Saúdský klerik: Ženy řízením riskují poškození vaječníků

Ženy, které řídí, riskují poškození svých vaječníků a zplození dětí s klinickými problémy, prohlásil dnes vysoce postavený saúdskoarabský klerik šajch Sálih al-Luhajdán.

Vyslovil se tak proti aktivistům, kteří se pokoušejí ukončit platná pravidla, podle kterých si v zemi mohou za volant sednout jen muži.

Kampaň vyzývající ženy, aby se postavili na odpor proti zákazu v protestním shromáždění organizovaném na 26. října, se za uplynulý týden prostřednictvím internetu rychle rozšířila a získala podporu některých vlivných aktivistek.

Al-Luhajdán jako jeden z 21 členů rady islámských učenců může uvalit fatwu či vyhlásit náboženský dekret. Je také poradcem vlády a má množství stoupenců i mezi ostatními vlivnými konzervativci, píše Reuters.

“Pokud žena řídí auto, nejen z čiré nezbytnosti, může to mít negativní fyziologické důsledky. Lékařské studie prokazují, že to automaticky ovlivňuje vaječníky a tlačí pánev nahoru,” citovala klerika v pátek webová stránka Sabq.org.

“Proto se domníváme, že ty, které pravidelně řídí, mají děti s klinickými problémy různého stupně,” dodal.

Zákaz jízdy pro ženy není podpořen žádným specifickým zákonem, pouze mužům se však v zemi vydávají řidičské průkazy, píše Reuters.

Ženy mohou být pokutováno za jízdu bez řidičského oprávnění, v minulosti je však také zadržely a soudili pro obvinění z politických protestů.

(TASR)

Přejít nahoru