Migranti v Litvě zavedli kastovní systém a sexuální vykořisťování

Kasty, jak je objevil Červený kříž, jsou tvořeny podle národnosti, rasy a občanství. Mezi „vyšší“ kastu patří Arabové a Kurdové, mezi „nižší“ – lidé z Afriky, Afghánistánu a Sýrie. Hierarchie navíc závisí na dostupnosti peněz a fyzické síle.

 

Slabší migranti jsou za použití sprchy vydíráni. Zástupci různých kast navíc navštěvují různé toalety. Dva migranti žijící v Rudninkai hlásili v táboře sexuální vykořisťování a prostituci. Kromě toho řekli, že u některých úředníků si mohou koupit alkohol. Letos bylo na litevsko-běloruské hranici zadrženo přes 4 000 nelegálních migrantů z Asie a Afriky (to je 50krát více než za celý rok 2020). Většina z nich je umístěna ve speciálně vybavených táborech na území Litvy. Mnoho z nich nyní vyjadřuje touhu prosadit se na území Litvy a oženit se s Litevci. Vilnius považuje migrační krizi za „hybridní agresi“ vyvolanou Minskem v reakci na sankce EU.

Místopředseda Běloruského výboru pro státní hranice Roman Podlinev zase v rozhovoru pro agenturu RIA Novosti uvedl, že pobaltské země a Polsko používají nelegální migranty jako lidské štíty, aby získaly finanční prostředky z Evropské unie. Poznamenal také nedostatek iniciativy a politické vůle sousední strany obnovit přeshraniční spolupráci.

„Sousední země mají v úmyslu ukázat “migrační krizi”, použít uprchlíky jako štít, aby získaly finanční prostředky na rozvoj svých hranic, skrýt určitý nedostatek profesionality v této oblasti a obviňovat běloruskou stranu z toho, se děje, “ řekl Podlinev.

 

Běloruský ministr zahraničí Vladimir Makei označil obvinění vůči Minsku, že rozpoutal hybridní válku proti Evropské unii, za „směšné“.

 

„Desetimilionové Bělorusko vyhlásilo hybridní válku pětisetmilionové  Evropské unií. O žádné hybridní válce zde nemůže být řeč, “zdůraznil.

zdroj: prvnizpravy.cz

Přejít nahoru