NATO zahajuje tajná cvičení pro případ jaderné války

Cvičení „Steadfast Noon“ se účastní desítky letadel, včetně stíhaček s jadernými zbraněmi, konvenčních bojových letadel a tankerů a průzkumných letadel, zdůraznila Organizace Severoatlantické aliance.

 

Podle oficiálních údajů se cvičení letos konají ve vzdušném prostoru nad jižním územím aliance. To znamená, že v rámci manévrů lze nacvičit použití amerických jaderných bomb B61, které jsou podle nepotvrzených zpráv uloženy na vojenské letecké základně Gedi v severní Itálii. Přesné místo a další podrobnosti cvičení v NATO přitom nejsou zveřejněny. Letové údaje dánského experta na jaderné zbraně Hanse Christensena uvedly, že německé stíhací letadlo Tornado v pondělí přistálo na letišti Gedi.

 

Podle vojenských odborníků se během manévrů „Steadfast Noon“ bude mimo jiné procvičovat transport amerických jaderných zbraní z podzemních skladovacích zařízení a jejich připevnění ke stíhačkám. Cvičné lety však budou prováděny bez bomb.

Americké jaderné hlavice v Evropě

 

„Vzhledem ke zhoršujícímu se bezpečnostnímu prostředí v Evropě je spolehlivá a jednotná jaderná aliance potřebná,“ uvedlo NATO v dřívější tiskové zprávě. Organizace zároveň zdůraznila, že po skončení studené války se počet jaderných zbraní na evropském území prudce snížil.

 

Jaderná politika NATO stanoví, že partnerské země mohou v případě nouze použít americké hlavice rozmístěné v Evropě. Podle oficiálně nepotvrzených zpráv jsou americké atomové zbraně umístěny mimo jiné v Belgii, Turecku, Nizozemsku a také v německém Büchelu ve spolkové zemi Porýní-Falc.

Rusko pozastavilo práci své stálé mise při NATO
Ve stejný den ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov oznámil, že stálá mise Ruské federace v NATO pozastaví její činnost od začátku listopadu. Tak se Rusko rozhodlo reagovat na rozhodnutí Severoatlantické aliance odejmout akreditaci osmi zaměstnancům ruské stálé mise z 1. listopadu letošního roku motivované tím, že šlo o nedeklarované zaměstnance ruské rozvědky.
V současnosti odborníci hodnotí hrozbu jaderné války jako výrazně vyšší než v uplynulých třech desetiletích. Důvodem je odstoupení Spojených států a Ruska od Smlouvy o likvidaci raket středního a kratšího doletu (Smlouva INF).
Důvodem ukončení dohody byl ruský vývoj rakety 9M729 (SSC-8 podle klasifikace Severoatlantické aliance), schopné letět více než 500 kilometrů. Washington a NATO se domnívají, že Moskva tím porušila smlouvu. Rusko přítomnost rakety uznává, ale tvrdí, že neporušuje smlouvu INF.
Střely středního a kratšího dosahu představují největší hrozbu pro svět, protože jsou schopny dosáhnout cíle během několika minut a bez šance se připravit na jejich úder a odrazit jej.
V Litvě se do 2. prosince 2016 konají vojenské cvičení sil NATO Železný meč, kterého se kromě litevských vojáků účastní i vojáci z Německa, USA, Velké Británie a Polska. V Litvě bude rozmístěn další prapor sil NATO.
 
Rusko posiluje svou pozici v Pobaltí
Seskupení vojsk ve speciální oblasti Kaliningradu v roce 2016 posílil prapor pobřežního raketového systému Bastion. Nové raketové systémy byly podle ruského ministerstva obrany uvedeny do provozu u Baltské flotily v roce 2016.
Tato infografika ukazuje, že na obou stranách dochází k nahromadění armády. Rusko na svých západních hranicích má tři nové divize o celkové síle až 30 tisíc vojáků. NATO posílá čtyři prapory do pobaltských států a Polska, každý s 1 000 vojáky.

NATO instaluje systém protiraketové obrany v Evropě

 

V roce 2016 byla v Rumunsku otevřena základna pozemní protiraketové obrany Aegis. V Polsku je podobná základna. Spolu s řadou dalších pozemních cílů a skupinou torpédoborců je rumunská základna nedílnou součástí programu budování evropského systému fázové adaptivní protiraketové obrany (ABM). Rusko se domnívá, že systém protiraketové obrany je namířen proti němu.

Iskander v Kaliningradu

 

Mezitím Rusko pokračuje v posilování Kaliningradské oblasti. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že realizuje svůj záměr rozmístit raketové systémy Iskander-M v západní exklávě. Podle ministerstva obrany jsou schopny zasáhnout cíle na vzdálenost až 500 km, rakety Iskander mohou být vybaveny dvěma typy raket – balistickou a křižující a teoreticky nést jadernou hlavici.

 

Lotyšsko bude utrácet za obranu

 

Na podzim se na různých místech v Lotyšsku konala vojenská cvičení, včetně společného cvičení vojenského personálu NATO „Silver Arrow“. Lotyšský ministr obrany Raimonds Bergmanis může očekávat, že výdaje na obranu v roce 2017 vzrostou o téměř 100 milionů euro.

Nové divize

 

Po rozpadu Sovětského svazu se velikost ruské armády ještě dlouho snižovala. Oznámení o vytvoření nových divizí, především v blízkosti rusko-ukrajinských hranic, by však mohlo tento trend zvrátit. Jak se ministerstvo obrany chystá personálně obsadit nové divize, zatím odborníci nevědí. Je potřeba sehnat asi 30 tisíc dalších vojáků.

Velká cvičení v Polsku

 

V pobaltském regionu se letos v létě uskutečnilo velké vojenské cvičení NATO s názvem „Baltops“. Zúčastnili se jich vojáci ze 17 zemí – celkem přes 6.000 vojáků. Generální tajemník aliance Jens Stoltenberg uvedl, že blok plánuje převést několik set tisíc vojáků do posíleného režimu služby v členských zemích organizace.

Od houfnic až po těžké bombardéry

 

Rusko aktivně testuje a zavádí do provozu nové typy vojenské techniky. Jsou to stíhačky Su-35S a protiletadlové raketové systémy Tor, Pantsir-S, MANPADS Verba, raketové systémy Tornado-G a drony. Nyní je úroveň přezbrojení armády podle ruského ministerstva obrany 50 procent.

„Nejsme ve stavu studené války s Ruskem“

 

V nedávném rozhovoru pro DW Jens Stoltenberg uvedl, že NATO není ve studené válce s Ruskem, a vyzval k umírněnější definici. Rozsah vojenského budování obou stran je skutečně nesrovnatelně menší, než když závody ve zbrojení mezi SSSR a NATO byly v plném proudu, jak připomíná tento jízdní řád z dob NDR.

zdroj: prvnizpravy.cz

Přejít nahoru