Švédka natáčí film o sovětských námořnících kteří je zachránili na moři. Musela mlčet 35 let

Švédská režisérka začala natáčet film o tom, jak je sovětští námořníci zachránili před smrtí. Příběh se stal Heleně v roce 1984, kdy měla 19 let. S přítelkyní se rozhodli jít lodí po zálivu při švédském ostrově Veddové, ale proud je unesl na otevřené moře kde zůstali dva dny. Zoufalé dívky mrzli, ale zachránili jejich námořníci sovětské lodě Dagestan, která patřila Murmanské lodní společnosti.

Když se ale zachráněné dívky vrátili domů, zástupci švédských úřadů jejich kontaktovali a nařídili jim, aby o incidentu 35 let mlčeli. Po uplynutí této lhůty začala kontaktovat lidi z nákladní lodi a natáčet.
Námorná základňa Muskö

Plánuje i druhý film, tentokrát však o záhadné ponorce, kterou dívky viděli první noc. Předpokládá, že posádka ponorky dala signál, který je později zachránil. Film se bude před Vánocemi promítat ve švédské televizi.

Námorná základňa Muskö

 

Přechod mezi Aland a Švédskem, kde byly dívky zachráněny je strategicky důležitý pro ty, kteří chtějí ovládat severní Baltské moře. Blízko je švédská námořní základna mušky, jedna z největších podzemních válečných základen na světě. Zařízení se nachází na ostrově mušku v obci Haninge a bylo dokončeno v roce 1969, po 19 letech výstavby, jako strategická základna pro švédské námořnictvo. Zařízení je většinou odstrelené do skalního podloží ve městě muškou a je velké jako staré město v stockholmské čtvrti. V skalním zařízení se nachází množství podzemních doků, jakož i dílny, kanceláře, nemocnice, čistírny. Mimo hory jsou kancelářské budovy, kasárna a různé místnosti na podporu zaměstnanců.

zdroj: armadnymagazin.sk

Přejít nahoru