Český ekonom na příkladu Norska ukázal, k čemu vede láska k zeleným zdrojům

Kovanda sdílel totiž úryvek z článku, který vyšel na Bloombergu. V něm se píše, že s tím, jak se hranice energetické krize v Evropě posouvá na sever, zhoršují se ve skandinávském regionu klesající zásoby vody.

Dále se uvádí, že ceny energií ve skandinávských zemích byly v září pětkrát vyšší než před rokem. To se dotýká všech, od továren a těžebních až po studenty, kteří bojují s účty. Inflace prudce roste.

Podle článku se severní kout Evropy nemůže schovat před celosvětovým nedostatkem zemního plynu a uhlí, přičemž ubývající zásoby vody brzdí nejdůležitější zdroj elektřiny v regionu. Švédsko se spoléhá na 52 let starou elektrárnu spalující ropu, která udržuje světlo, a místní energetická společnost se snaží přesvědčit průmyslových uživatelů, aby s blížícím se chladným počasím šetřili energií.

“Ve Skandinávii po léta odstavovali uhelné, paroplynové i jaderné elektrárny. Spoléhali se na zelené zdroje. Jenže konkrétně Norů letos zradila voda. Je jí nejméně od roku 2006. Například studentům se zdvojnásobuje účet za elektřinu, více brigády a nemají tolik času na studium, “napsal k tomu Kovanda.

Pod jeho příspěvkem se vyjádřilo i několik dalších uživatelů. “No ano, trochu přestane foukat, nebo pršet a Green Deal zachraňují české jaderné a polské uhelné elektrárny. Odkud například budou Rakušané brát na své ledovcové elektrárny energii, když ne z našeho jádra, proti němuž protestují? ” ptá se jeden z nich.

“Už vidím ten sci-fi obraz, jak si lidé v mrznoucích bytech prorážejí stěny pro komín provizorních pecí, kde budou spalovat klidně Petko či mazut. Návrat ke kořenům, “uvedl další uživatel.

“Nastal čas přestat dělat experimenty na lidech,” přišel s takovým názorem jiný uživatel Twitteru.

 

prosazování elektromobilů
Za zmínku stojí, že Kovanda se v komentáři pro MF DNES věnoval problematice, která je spojena s prosazováním elektromobilů ze strany Evropské unie.

Jde o to, že Evropská komise v rámci boje za dosažení uhlíkové neutrality EU v roce 2050 tlačí mimo jiné na zákaz výroby aut s klasickými spalovacími motory, který by platil od roku 2035. Podle ekonoma tato strategie EU vede k její vlastní ekonomické sebevraždě. Kovanda považuje přesvědčení Bruselu o tom, že tímto krokem zachraňuje svět, za mylné.

Zdůraznil, že tlak na prosazení elektromobilů vede v EU, a tedy i v Česku, už dnes k výraznému růstu cen energií, ale z celosvětového hlediska se nedosáhne ve snižování produkce CO2 prakticky nic. Takový stav věcí potrvá do doby, až se podobně nezačnou chovat Číňané, Američané nebo Indové. Jinak se svět změní jen málo.

Jediný možný výsledek úsilí Evropské unie podle Kovanda spočívá v tom, že budou trpět její obyvatelé.

V této souvislosti odborník upozornil na to, že kompletní přechod na elektro mobilitu by při současné úrovni technologického rozvoje udělal individuální dopravu finančně nedostupnou nejen chudým lidem, ale také podstatné části střední třídy.

Přejít nahoru