Islám je pro lidstvo důležitý. I to si myslí šéf ČSSD Hamáček …

Pokud by čtenář hledal spojení „Hamáček a islám“, nalezne několik pozoruhodných výstupů. Nejprve se tedy podívejme na vybrané titulky. „Šéf Sněmovny Hamáček brání islám: Pro lidstvo je důležitý,“ uvedlo v minulosti Bakalovo Aktuálně. „Šéf Sněmovny Hamáček překvapil podporou islámu,“ přidaly HN, taktéž z portfolia nechvalně proslulého podnikatele Bakaly. „Šéf Sněmovny Hamáček pózuje s muslimy u mešity,“ přidal vloni Expres.cz.

A nyní detailněji. „Odsuzuji islamofobii, stejně jako odsuzuji jakoukoli jinou formu extremismu či rasismu. Islám už v minulosti prokázal a prokazuje nadále, že má nezastupitelnou a nevyčíslitelnou roli ve vývoji lidské společnosti,“ prohlásil Hamáček podle serveru Aktuálně.cz. Další proislámský výrok přidal Deník. „Islamofobie je odpudivá a nebezpečná stejně jako rasismus a antisemitismus a měla by být potlačována všemi zákonnými nástroji.“ Hospodářské noviny informovaly o tom, že Hamáček překvapil, když řekl, že islám je pro lidstvo důležitý. „Úkolem evropských politiků je zdůrazňovat, že se boj vede proti teroristům, ne proti islámu,“ řekl možný předseda sociální demokracie.

Televize Prima před časem rovněž podotkla, že „na sociálních sítích už týden kolují fotografie, na nichž je zachycen místopředseda ČSSD a zároveň předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček spolu s představiteli islámského centra Alfirdaus. To přitom provází několik kontroverzí. Poslanec tvrdí, že přijel pouze natočit rozhovor s nizozemskou televizí.“

Série fotografií, které publikovala Prima, už na profilu centra nenaleznete.

Islámské centrum Alfirdaus, které na Praze 8 působí už několik let, má přitom poměrně vyhrocenou minulost. Od počátku se totiž prezentovalo jako jazyková škola. O tom, že některé jeho části sloužily jako modlitebna, neměly úřady dlouho ani ponětí. „Společnost normálně požádala o odprodej toho pozemku, což městská část tehdy vlastně schválila. a vlastně až ex post po dvou letech vyšlo najevo, že se tam vybudovala mešita,“ uvedl minulý rok pro televizi Prima zastupitel Prahy 8 Ondřej Gros (ODS).

ParlamentníListy.cz mimochodem pečlivě prošly oficiální profil centra Alfirdaus. Ačkoli zde bylo v minulosti k nalezení hned několik fotografií Jana Hamáčka, v současnosti se po nich slehla zem. Neexistují jinde než v archívech.

Druhý výrazný kandidát na post předsedy ČSSD je Jiří Zimola. Jeho slova o muslimech či islámu se dají najít jen velmi složitě. Obecně lze říci, že se jim bývalý sociálnědemokratický hejtman vyhýbá.

A tak zůstává postoj posledního ze silné trojky, exministra vnitra Chovance. „Evropa musí mít zájem na tom vědět, kdo se na jejím území pohybuje. Jak už jsem několikrát zdůraznil, tyto osoby je třeba důsledně prověřovat. Osoby, které nemají nárok na mezinárodní ochranu, je potřeba omezit na svobodě, umístit je do detenčních zařízení a efektivně navracet zpět do zemí původu,“ řekl Chovanec pro server Aktuálně.cz.

Hospodářské noviny zase Milana Chovance vyobrazují jako muže stojícího proti migraci, který se neváhal fotit a natáčet se zbraněmi. Chovanec je také silným odpůrcem uprchlických kvót. „Já se tady tři roky něčemu bráním, tři roky dostávám přes držku v Evropě, poslouchám řeči o tom, že jsme divní Východoevropani, abychom se nakonec zlomili a vzali lidi jen proto, aby jich půlka zdrhla? A pak jsme si je házeli s Němci přes hranice další rok?“ rozohnil se před časem bývalý ministr vnitra v rozhovoru pro Právo.

zdroj: eurabia.cz

Přejít nahoru