Ve Švédsku zahynul autor karikatur proroka Mohameda a s ním policisté

Tragédie se odehrála na dálnici E4 poblíž vesnice Markaryud (provincie Kronoberg, jižní Švédsko). Auto, ve kterém karikaturista cestoval s ostrahou, narazilo do nákladního auta. Obě auta po srážce začala hořet a těžce se zranil i řidič kamionu.
Lars Vilks způsobil v roce 2007 muslimskou nenávist. Poté švédské noviny Nerikes Allehanda zveřejnily jeho kresbu, která znázorňovala psa s tváří proroka Mohameda. Publikace vyvolala pobouření mezi muslimy v mnoha zemích po celém světě. Bojovníci teroristické sítě „Al-Káida“ dokonce slíbili za hlavu umělce 100 000 dolarů.
Od té doby karikaturista žil pod ochranou. V červenci 2010 byl napaden na univerzitě v Uppsale po přednášce o svobodě slova v umění, kterou četl na filozofické fakultě, a pár dní po útoku se pokusili neznámí pachatelé zapálit Vilksův dům.
 
V březnu téhož roku byla v Irsku zatčena extremistická skupina, která připravovala útok proti Vilksovi. Do spiknutí byla zapojena Američanka Colin Larouse, která byla zadržena ve Spojených státech a před rokem odsouzena k 10 letům vězení.
Přejít nahoru