Vánoce? My muslimové nevěříme, že Ježíš byl Boží syn a tak tu pro nás není nic ke slavení

Den před Štědrým dnem byly zveřejněny dva články o zákazu oslavy vánočních svátků a dodržování křesťanských tradic. V Somálsku a Bruneji.

Somálská vláda zakázala oslavy vánočních svátků. Obává se totiž, že dodržování této křesťanské tradice by mohlo ohrozit národní muslimskou víru, informuje BBC. „Tyto oslavy nejsou v žádném vztahu k islámu,“ řekl úředník z ministerstva pro náboženské záležitosti. Bezpečnostní agentury dostaly pokyn, aby zůstaly ve střehu a zabránily jakémukoli shromáždění. Cizinci, kteří jsou momentálně v zemi, Vánoce oslavit mohou – ale jen u sebe doma. V hotelech nebo na veřejných místech je zakázáno tento den slavit. Zdroj: lidovky.cz

Brunejský sultán zakázal slavit Vánoce. Kdo zákaz poruší, může jít do vězení až na pět let. Absolutistický vládce ostrovní země zavedl od května roku 2014 právo šaríja. Teď tvrdí, že oslavy Vánoc by mohly poškodit muslimskou víru. Třetina obyvatel země se ale hlásí k budhismu nebo křesťanství. Nošení čepice Santa Clause nebo odesílání vánočních přání je teď v brunejském sultanátu trestné. Zakázána je i vánoční výzdoba, včetně zdobení stromečků. Pokud brunejští křesťané přece jen chtějí doma vánoce slavit, musí předem informovat úřady. Oslavy přitom nesmí rušit sousedy. Zdroj: rozhlas.cz

„Muslimové, kteří budou během vánočních oslav využívat tradiční symboly, jako je kříž, svíčky, vánoční stromky, zpěv náboženských písní, posílání vánočních přání, vánoční dekorace a další, podkopávají islámskou víru,“ řekl jeden z imámů.

A jaký je tedy postoj muslimů k našim Vánocům?

Odpověď možná naleznete na stránkách fatwa.estranky.cz, kde je s datem 28.4.2009, (tedy ještě před vypuknutím tzv. “arabského jara”, před útoky islámského státu a před uprchlickou krizí) položena otázka:

As-Salamu `alaykum. Mám hodně nemuslimských přátel a o Vánocích jim přeji nebo jim posílám vánoční blahopřání. Abych se dostal k věci, pokouším se prezentovat islám jako tolerantní náboženství a muslimy jako laskavé a starostlivé lidi. Takže mohou muslimové dávat nemuslimským přátelům vánoční přání, z laskavosti? Nebo dělám něco špatného?

Na otázku obsáhle odpovídá “poradce: Idris Tawfiq”:

Je to otázka, kterou si klade hodně muslimů v tomto ročním období.
…Podobně i oddaní křesťané shlédávají skandálním, jak obscénní sumy peněz jsou utráceny za jídlo, pití a vánoční dekorace, když miliony na světě hladoví.

Více info na securitymagazin.cz

Přejít nahoru