Vídeň zavádí nová pravidla karantény kvůli omikronu. Heute: FFP2 respirátor již doma!

S příchodem nové kovové varianty modelu Omicron zavádí Vídeň také nová přísná opatření.

Obětí těchto opatření budou samozřejmě rodiny s dětmi a zejména školáci a předškoláci. Pokud se ve třídě vyskytne buď podezření na omikron, nebo skutečný případ, musí být karanténa vyhlášena nejen v části třídy nebo v celé třídě, ale za nejbližší kontaktní osobu se nyní považuje celá škola! Karanténa je pak pro všechny povinná po dobu 14 dnů. Děti, i ty zcela bez příznaků, samozřejmě musí být testovány a podle kanceláře městského zdravotnického náměstka SPÖ Petera Hackera možnost bezplatného testování již neexistuje.

Nová karanténní pravidla bez možnosti bezplatného testování se vztahují nejen na vídeňské školy, ale i na všechny mateřské školy. Vídeň se odvolává na nové rakouské spolkové předpisy. Ty stanoví, že kontakty osob nakažených omikronem musí být umístěny do karantény, rovněž očkovány a zotaveny – a to po dobu 14 dnů namísto dosavadních 10 dnů. Nezáleží tedy na tom, zda osoba překonala metaloid nebo je očkovaná, všichni musí zůstat v karanténě, a to do jednoho metru. Byla také zrušena možnost opakovaného testování po pěti dnech, takže všichni doma budou mít také celých 14 dní.

Třešničkou na dortu je však dopis, který rodiče dostanou, když se ve škole nebo školce objeví osoba nakažená variantou omicron. V dopise jsou rodiče nejprve požádáni, aby nechali své dítě okamžitě otestovat pomocí PCR testu, a to i v případě, že dítě nemá žádné příznaky. Všichni musí jít do karantény, i když jsou testy negativní. Nicméně, jak již bylo zmíněno, i když budou všechny testy negativní, karanténa bude trvat 14 dní. To nejlepší však teprve přijde. V dopise byli rodiče poučeni, že během karantény by měli všichni členové domácnosti mezi svými čtyřmi stěnami nosit respirátory FFP2, pouze děti ve věku od 6 do 14 let mohou místo nich nosit ochranu úst a nosu.

zdroj: hlavnespravy.sk

Přejít nahoru