Omicron: Je “přirozená imunita” lepší než vakcína?

Většina vlád – s výjimkou některých, jako je Austrálie, jak se ukázalo tento týden při dramatu kolem vstupu tenisové hvězdy Novaka Djokoviče – uznává status “uzdraveného” jako formu imunity proti COVID-19. Vláda se však snaží, aby se v případě, že se nakažený necítí, mohl vrátit do své země. To znamená, že pokud jste byli nedávno infikováni a od té doby jste se uzdravili, jste považováni za dostatečně imunizované.

Ale jak moc chrání protilátky před infekcí ve srovnání s protilátkami vakcíny? A jak do této rovnice vstupuje omikron?

Odpověď na tuto otázku není jednoznačná. Výzkumy zatím naznačují, že záleží především na tom, jakou variantou byl člověk infikován a kdy byl pozitivní. Píše portál DW.

Co nám zatím říká výzkum týkající se uzdravení v porovnání s očkováním
Podle Juliana Schulze zur Wiesche, vedoucího oddělení infekčních nemocí na Univerzitním lékařském centru v Hamburku-Eppendorfu, před vlnou omikronů platilo obecné vědecké pravidlo, že jeden záchvat infekce (jakoukoli variantou) poskytuje srovnatelnou imunitu jako jedno očkování.

Předtím, než se omikron stal součástí obrazu, výzkum obecně ukázal, že lidé, kteří získali imunitu prostřednictvím infekce COVID, byli chráněni v měsících následujících po infekci, ale tato imunita se začala snižovat po čtyřech až šesti měsících.

Zda tato předomikronová “přirozená imunita” chránila více než očkování, však stále není jasné.

Jedna studie, kterou koncem října 2021 zveřejnilo americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), zjistila, že u neočkovaných dospělých, kteří měli pozitivní test před třemi až šesti měsíci, byla pětinásobně vyšší pravděpodobnost, že budou mít pozitivní test na virus než očkovaní dospělí, kteří předtím nebyli infikováni.

Studie připouští, že výzkum byl proveden pouze na pacientech s onemocněním natolik závažným, že vyžadovalo hospitalizaci, a že výsledky nemusí být zobecnitelné na nehospitalizované pacienty.

Tato zpráva CDC přišla v návaznosti na srpnovou izraelskou studii s velmi odlišnými výsledky. Zjistilo se, že lidé, kteří dostali vakcínu BioNTech-Pfizer a kteří předtím nebyli pozitivně testováni na COVID, měli 13krát vyšší pravděpodobnost, že se nakazí variantou delta, než lidé, kteří byli infikováni, ale nebyli očkováni. Tento výzkum, který dosud nebyl recenzován, se v současné době kvalifikuje jako největší studie srovnávající imunitu získanou předchozí infekcí COVID s imunitou vyvolanou vakcínou. Zatímco studie CDC zkoumala přibližně 7 000 nemocničních pacientů, izraelská studie zkoumala více než 30 000 členů státního zdravotnického systému.

“Je to poněkud matoucí, protože je zde tolik proměnných,” řekl Schulze zur Wiesch pro DW.

To proto, že naše imunitní reakce je složitá a ovlivňuje ji mnoho faktorů: Vliv na imunitu má doba nákazy, varianta, typ vakcíny, kterou jsme dostali, to, zda jsme byli posilováni, a celková síla našeho imunitního systému.

Studie zahrnující americké válečné veterány, kterou financoval Úřad pro zdraví na venkově Ministerstva pro záležitosti veteránů USA a která je stále v recenzním řízení, ukazuje, že mezi seniory poskytovaly mRNA vakcíny silnější ochranu před infekcí, hospitalizací a úmrtím než předchozí infekce COVID.

U účastníků mladších 65 let však byla ochrana poskytovaná vakcínami víceméně stejná jako u předchozích infekcí, zjistila studie. Autoři zveřejnili předchozí finanční podporu od společnosti Pfizer.

A jak se na imunitě podílí omikron?
Vlna omicron je tak nová, že zatím nejsou k dispozici přesvědčivé údaje o kvalitě imunity poskytované prostřednictvím infekce, ale pravděpodobně bude podobná jako u jiných variant, uvedl Schulze zur Wiesch. To znamená, že pokud jste se v posledních několika týdnech nakazili virem omicron, pravděpodobně jste v následujících několika měsících v bezpečí před opětovnou infekcí.

Protože však omicron má vyšší míru přenosnosti než předchozí kmeny, je k prevenci infekce zapotřebí vyšší hladiny protilátek. Imunita získaná pouze dvěma vakcínami nebo infekcí dřívějšími variantami COVID (jako delta nebo alfa) nemusí nutně zabránit infekci omicronem, řekl a dodal, že bez ohledu na to, zda jste byli dříve infikováni nebo dvakrát očkováni, je posilovací vakcína nejlepší obranou proti reinfekci.

Přejít nahoru