Ukrajina hlásí nejméně 137 obětí a více než 300 zraněných. Zelensky: “Jsem cílem číslo jedna”. Kyjevem otřásly výbuchy, hořící budova + VIDEO

Šéf polských zpravodajských služeb uvedl, že NATO nezvažuje možnost vyslání vojáků na Ukrajinu.

Starosta Gorlovky v Doněcké lidové republice oznámil, že granát zasáhl budovu školy.

Následky nočního ostřelování doněckého předměstí. Byla poškozena silnice ze severní části města.

Člen Rady federace RF Turčak: K dnešnímu dni překročilo ruské hranice přes 120 tisíc lidí z Donbasu, dočasná ubytovací střediska se nacházejí v 15 regionech.

Ministr obrany USA Lloyd Austin ve čtvrtek telefonicky hovořil se svým ukrajinským protějškem Olexijem Reznikovem o situaci na Ukrajině. V pátek večer o tom informovala CNN.

Austin svému ukrajinskému protějšku řekl, že Spojené státy podporují svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny a budou Kyjevu i nadále poskytovat obrannou pomoc navzdory “neoprávněné a nevyprovokované válce” ze strany Ruska.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) ve čtvrtek oznámila, že kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci dočasně evakuuje zahraniční členy své mise z Ukrajiny. TASR převzala zprávu agentury AFP.

Zelenskij prohlásil, že Ukrajina potřebuje protiválečnou koalici, a obrátil se na bukurešťskou devítku s žádostí o obrannou pomoc a sankce proti Rusku.

Bukurešťská devítka sdružuje devět zemí střední a východní Evropy – Bulharsko, Maďarsko, Estonsko, Litvu, Lotyšsko, Polsko, Rumunsko, Slovensko a Českou republiku.

Ukrajinská média zveřejňují fotografie mostu vzdáleného 70 kilometrů od Kyjeva, který byl vyhozen do povětří ukrajinskými jednotkami.

Ukrajinští vojáci dnes ráno zahájili nové ostřelování Gorlovky v Doněcké lidové republice, přičemž podle městských úřadů jsou v současné době ostřelovány Zaytsevo a obec Gagarina mine.

 

Ukrajina zůstala sama, Rusko nové sankce nepřesvědčily, řekl Zelenskij. Svět podle něj nadále zpovzdálí sleduje, co se děje. Zelenskij řekl, že dříve či později bude zahájen dialog mezi Ruskem a Ukrajinou o zastavení bojů.

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil zprávy o několika ruských raketových úderech, které v pátek ráno zasáhly ukrajinské hlavní město. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba přirovnal útoky k útoku nacistického Německa na Kyjev v roce 1941. TASR o tom informuje na základě zpráv televize CNN a tiskové agentury DPA.

Zelenskij uvedl, že k útokům na Kyjev došlo kolem 4:00 místního času, přičemž ukrajinské armádě se podařilo zastavit postup ruských vojsk.

“Na Kyjev byly namířeny strašlivé raketové útoky. Naše hlavní město zažilo něco podobného naposledy v roce 1941, kdy bylo napadeno nacistickým Německem. Ukrajina porazila toto zlo (tehdy) a porazí ho i nyní,” napsal Kuleba na sociální síti Twitter.

 

 

Záběry z metra v Kyjeve.

Podle západních médií se ukrajinské ministerstvo obrany obrátilo na hackery, aby pomohli ochránit kritickou infrastrukturu země před možnými kybernetickými útoky.

 

Podle Národní domobrany Doněcké lidové republiky byl při ukrajinském ostřelování Doněcka vážně zraněn občan Kyjevské oblasti a byl hospitalizován.

 

Ukrajinská armáda údajně v pátek brzy ráno sestřelila nad Kyjevem nepřátelské letadlo. Následně narazilo do devítipatrové obytné budovy, která začala hořet. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na poradce ukrajinského ministerstva vnitra Antona Heraščenka.

Podle agentury Reuters není jasné, zda se jednalo o pilotovaný nebo bezpilotní letoun.

Heraščenko však na sociální síti Telegram uvedl, že v důsledku havárie stroje vypukl požár v devítipatrovém obytném domě, přičemž poradce řekl, že na místě bude “jistě mnoho obětí”.

Poradce ukrajinského ministerstva vnitra rovněž uvedl, že na místě zasahují hasiči.

Kyjevský starosta Vitalij Kličko později vyvrátil Heraščenkovy domněnky o obětech a uvedl, že na budovu dopadly střepiny rakety a že při incidentu byli zraněni tři lidé, z nichž jeden je ve vážném stavu.

“Záchranáři odvážejí lidi do nemocnice. Na místě zasahují všechny záchranné složky. Dům hoří a hrozí mu zřícení,” napsal Kličko na sociální síti Telegram.

zdroj

 

Přejít nahoru