Válka v Donbasu: kdo jsou členové předsunuté pozorovací skupiny působící na východě Ukrajiny? Žoldnéři do toho zjevně nejsou zapojeni

“Zmrazený” konflikt na Ukrajině
Co se tu děje? Ve svém článku (viz zde) autor píše o podivné vojensky vypadající skupině nazvané Forward Observations Group (FOG). Tato skupina má působit v Donbasu, odkud zveřejňuje fotografie na sociálních sítích.

V Donbasu na východě Ukrajiny probíhá dlouhodobý konflikt mezi ukrajinskou armádou na jedné straně a proruskými separatisty na straně druhé. Konflikt vypukl v roce 2014 po několikaměsíční krizi na Ukrajině, kterou vyvolalo odmítnutí tehdejšího prezidenta Viktora Janukovyče podepsat připravovanou dohodu o přidružení mezi Ukrajinou a Evropskou unií. To vyvolalo protesty známé jako Euromajdan.

Protesty nakonec vedly k převratu a prezident Viktor Janukovyč opustil zemi. Ruská vojska obsadila Krym, který byl po referendu připojen k Ruské federaci. Napětí na východě Ukrajiny přerostlo v několikaletý konflikt mezi ukrajinskou armádou a proruskými povstalci.

Ukrajinský konflikt se naší země prakticky nedotkl. To však nelze říci o současné situaci, kdy NATO obviňuje Ruskou federaci z možného zahájení vojenské invaze na Ukrajinu a kdy se otevřeně hovoří o možnosti rozmístění vojsk NATO na našem území. Jednotlivé členské země NATO začaly Ukrajině nabízet svou pomoc, včetně dodávek zbraní a munice.

 

Skupina diskutovaná ruskými internetovými komunitami
Jak píše RT ve svém článku, USA a Británie také posílají Ukrajině munici určenou pro vojáky na frontě v Donbasu.

Podle RT zveřejňuje skupina Forward Observations Group (FOG) fotografie Američanů ve vojenském oblečení a s výzbrojí. Ty se staly virálními na sociálních sítích, když je začaly zkoumat ruské internetové komunity zaměřené na vojenství.

Muži drží americkou vlajku a jsou vyfotografováni ve východoukrajinském městě Severodoněck. Jejich tváře jsou rozmazané. Sídlí zde 53. samostatná mechanizovaná brigáda ukrajinských pozemních sil. Patrně se jedná o bývalé bojovníky dobrovolnického praporu Aydar, kde se soustřeďují ultrapravičáci, které média spojují s neonacismem. V letech 2013-2014 se k Ajdarovi přidali také švédští neonacisté ze strany Svenskarnas, což vyvolalo zájem švédských a německých médií.

Někteří nazývají vojáky FOG žoldáky. Hlava Doněcké lidové republiky Denis Pušilin rovněž prohlásil, že v Donbasu jsou přítomni západní žoldáci. Tajné služby jsou však v tomto ohledu opatrné a nic takového nebylo oficiálně potvrzeno, vysvětluje dále RT.

Zakladatel skupiny obviněn z fotografií s neonacistou
Webové stránky FOG (forwardobservations.com) neprozrazují nic o tom, kdo je členem této skupiny a čím se zabývá. Když se RT zeptal na povahu činnosti FOG, skupina odpověděla, že prodává zboží a vydala tři knihy.

Zakladatelem skupiny je Derrick Bales. RT připomíná, že VICE World News o něm kdysi informoval jako o bývalém americkém vojákovi, který se stal influencerem a který byl kritizován za vojenskou cestu na Ukrajinu s neonacistou. Na některých z jeho fotografií byl Vadim Lapajev alias “Balak”. Webová stránka Bellingcat ho v roce 2018 označila za radikálního neonacistu, který sloužil v ultranacionalistickém praporu Azov. Bales pro VICE uvedl, že na Ukrajině nikdy nebojoval.

Autor článku RT se dále odvolává na západní zdroj Counter Intelligence Global (CIG). Společnost CIG o FOG napsala, že připravuje marketingovou a reklamní strategii zaměřenou na válku. Zdroj z CIG uvedl, že se jedná o veterány, kteří “žijí svůj sen”.

Skupina je zřejmě spojena se skupinou veteránů GBRS, se kterou společně vytvořili několik propagačních materiálů pro YouTube.

 

Mikiny, trička nebo knihy
RT cituje nejmenovaného bezpečnostního experta, který označuje FOG za “hypebeast idioty”, přičemž označení hypebeast se používá pro lidi, kteří mají rádi věci, které jsou momentálně v módě. Podle tohoto zdroje FOG vymáhá peníze od takzvaných “larpistů” (“live action role play”, tj. lidí, kteří si kupují vojenské vybavení, aniž by měli nějakou vazbu na armádu). Samotní přispěvatelé FOG jsou podle tohoto zdroje “směsicí vysloužilých příslušníků speciálních jednotek, larpistů a policistů.

Skupina příležitostně prodává zboží, jako jsou mikiny s kapucí nebo trička.

RT také rozebral, o čem jsou knihy této skupiny. V některých částech knih se probírají kontroverzní témata, jako jsou ženy ve speciálních jednotkách nebo otázky duševního zdraví. Jedna z knih obsahuje anonymní rozhovor o práci speciálních jednotek v Sýrii. Zmíněni jsou také ruští vojáci.

zdroj: hlavnespravy.sk

Přejít nahoru